Vesić: Raspisan tender za izradu PDR-a i idejnog projekta za motoput od Novog Sada do Bačke Palanke!

Autor: Sanja Bojanović

Vesti

28.12.2023

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Planiranje nove brze saobraćajnice između Novog Sada i Bačke Palanke.

Vesić: Raspisan tender za izradu PDR-a i idejnog projekta za motoput od Novog Sada do Bačke Palanke!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da je Javno preduzeće “Putevi Srbije” pokrenulo proces javne nabavke za izradu Plana detaljne regulacije i Idejnog projekta sa Studijom opravdanosti za izgradnju brze saobraćajnice na trasi Novi Sad - Veternik - Futog - Begeč - Gložan - Čelarevo - Bačka Palanka.

Ovaj ambiciozni projekat predstavlja alternativu postojećem državnom putu IB reda broj 12 i ima za cilj da unapredi saobraćajnu infrastrukturu ovog dela Vojvodine.


Prema rečima Vesića, koridor buduće saobraćajnice obuhvata priključenje na saobraćajnicu u zoni petlje Sever, prolazi kroz naselja Veternik, Rumenka, Futog, Gložan i Čelarevo, da bi se završio na obilaznici oko Bačke Palanke. Planirana brza saobraćajnica trebalo bi da ima četiri vozne trake od po 3,5 metara, četiri ivične trake od po pola metra, razdelnu traku od četiri metra i dve bankine od po metar i po, a brzina kretanja vozila biće ograničena na 100 kilometara na čas.

Vesić ističe da će izgradnja ove saobraćajnice značajno unaprediti pristupačnost regiona, podići konkurentnost i doprineti razvoju Južnobačkog okruga, posebno Bačke Palanke i Novog Sada, kao i naselja duž trase puta. Trenutni problemi saobraćaja, poput gužvi, povećanog broja teretnih vozila i ugrožene bezbednosti, biće smanjeni, a lokalnom stanovništvu će biti omogućeni bolji uslovi života.

Vesić naglašava da će realizacija ovog projekta pozitivno uticati na smanjenje vremena putovanja od autoputa do Bačke Palanke i graničnog prelaza, kao i na bezbednost saobraćaja i smanjenje rizika u naseljenim mestima kroz koja trenutno prolazi saobraćaj. Takođe, očekuje se da će izgradnja brze saobraćajnice doprineti smanjenju zagađenja životne sredine.

Projekat izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad - Bačka Palanka predstavlja značajan korak ka unapređenju infrastrukture i saobraćajnih uslova u ovom delu Vojvodine. Očekuje se da će njegova realizacija imati pozitivan uticaj na regionalni razvoj, bezbednost saobraćaja i životnu sredinu, pružajući stanovništvu i privredi efikasnije i bezbednije puteve.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading