SAMO HORVAT HRVATSKO, SVA OSTALA SRPSKA PREZIMENA! Slobodna Dalmacija o polemici koja se povela posle popisa stanovništva iz 2021.

Autor:

Vesti

25.12.2023

10:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I dalje postoji trend pokatoličenja, naveo Štrbac.

SAMO HORVAT HRVATSKO, SVA OSTALA SRPSKA PREZIMENA! Slobodna Dalmacija o polemici koja se povela posle popisa stanovništva iz 2021.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Printscreen

Posle objave rezultata popisa stanovništva u Hrvatskoj 2021. vodile su se različite polemike, najviše o broju vernika ili pripadnika nacionalnih manjina. Međutim, najviše žučnih rasprava izbilo je kada je reč o učestalosti nekih imena ili prezimena, piše splitska Slobodna Dalmacija.

- Sada je neko 10 najčešćih prezimena stavio na društvenu mrežu Tik-tok. Po popisu ispada da je najčešće hrvatsko prezime Horvat, ima ih više od 19.000. Slede Kovačević, Babić, Marić, Jurić, Novak, Kovačić, Knežević, Vuković i Matić. I taj podatak izazvao je polemike - navodi list.

Naime, ispod te objave ređali su se komentari, pa je sve preraslo u raspravu.

- Sad se čeka komentar nekog Srbina koji će reći da svako prezime na "ić" ima srpski koren - napisao je jedan korisnik.

Drugi je odmah reagovao rečima:

- Sve srpska prezimena, osim Horvat.

Treći je, pak, napisao da je "pravo hrvatsko prezime tu samo jedno", verovatno misleći na Horvat. Slobodna Dalmacija navodi da je nekima smetao i spomenik kralja Tomislava ispod navedenih prezimena i konstatuje da je "dobra vest što je zasad sve prošlo bez teških reči i uvreda, možda se vremena ipak menjaju.

Iza ovog šaljivog teksta, ipak, krije se gorka istina da "hrvatska" prezimena pripadaju Srbima, koji su silom terani u katolicizam još od vremena Austrougarske, preko ustaške NDH, pa do današnjih dana. Najdrastičniji je primer Zapadne Hercegovine, gde su s promenom vere Srbi automatski postajali i najekstremniji Hrvati.

- U Hrvatskoj je još veliki greh biti Srbin i pravoslavac. Zbog toga i kod povratnika, kao i kod onih njihovih sunarodnika koji nisu ni napuštali Hrvatsku, postoji trend pohrvaćenja i pokatoličenja. Takođe, menjaju se i prezimena i imena koja na prvi pogled zvuče srpski, u njihove hrvatske zamene - kaže Savo Štrbac, direktor Udruženja Veritas.

Foto: Printscreen

tekst u Slobodnoj Dalmaciji

Srbi spali na 3,2 odsto

Štrbac upozorava da se u poslednjoj deceniji smanjio i broj građana Hrvatske koji se izjašnjavaju kao pravoslavni vernici: 2011. bilo ih je 190.143 (4,4 odsto), a sada ih je 128.395 (3,3 odsto). Smanjio se i broj onih koji su izjavili da im je srpski maternji jezik - ranije ih je bilo 52.879, a sada ih ima 45.004.

- Naime, hrvatski Državni zavod za statistiku je objavio da se na poslednjem popisu 123.892 stanovnika izjasnilo da su po nacionalnosti Srbi, što u ukupnoj nacionalnoj strukturi čini 3,2 procenta stanovnika. To znači da je broj Srba u odnosu na prethodni popis opao za 62.741 (1,16 procenata) - rekao je Štrbac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading