BISERKO NESVESNO POKOPALA OPOZICIJU: Vučić je brana priznanju Kosova!

Autor:

Vesti

21.12.2023

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktorka Helsinškog odbora se požalila da Vučićevom pobedom neće biti nezavisnog Kosova, što implicira da bi stvar bila drugačija da su rezultati izbora drugačiji

BISERKO NESVESNO POKOPALA OPOZICIJU: Vučić je brana priznanju Kosova!

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić/S. Acimovic, Media centar

Sonja Biserko, direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava, poručila je za prištinske medije da je pobeda politike Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, prepreka da zvanični Beograd prizna Kosovo.

Iako je cilj bio da kritikuje šefa države, Biserkova je ovom izjavom, zapravo, povećala Vučićev ugled među Srbima, ali i indirektno potvrdila da bi Srbija priznala Kosovo da je na izborima pobedila opozicija.

Foto: Media centar

Sonja Biserko

Biserkova je ocenila da je pobeda Vučićeve politike "prepreka priznavanju Kosova od Srbije i dokaz da će Srbija biti faktor nestabilnosti na Balkanu". Prema njenim rečima, ovi izbori nisu dobra vest ni za Srbiji niti za region jer se čini da je Aleksandar Vučić apsolutni pobednik. Ipak, dodala je, izbori su bili slobodni.

- I očigledno je pobedio na ovim izborima iako je opozicija pozvala na te izbore posle majskih masakara u Beogradu. Dakle, možemo reći da su ovi izbori bili slobodni - poručila je Biserkova za Gazeta ekspres.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Dragan Đilas, lider SSP

Vučić jeste brana priznanju Kosova, smatra Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost, te je izjava Sonje Biserko u tom smislu tačna.

U razgovoru za Srpski telegraf, Graovac ističe da se direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava nadala pobedi građanskih snaga u Srbiji jer su oni u potpunosti na stanovištu da južna srpska pokrajina treba da bude nezavisna.

- Ko realno sagledava političke prilike u zemlji, reći će da je predsednik Vučić neko ko se bori za očuvanje Kosova u Srbiji, a Sonja Biserko je definitivno rekla nešto što je u ovom slučaju tačno, a to je da je Vučić brana tome. Kao što je i činjenica da se ona nadala pobedi građanskih snaga, građanističkih-levo-liberalnih okupljenih oko Đilasa u koaliciji "Srbija protiv nasilja", jer su oni negde u potpunosti stali na stanovište da Kosovo treba da bude nezavisno i da bez ikakvih uslova treba prihvatiti Šolc-Makronov plan - kaže Graovac. 

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

On dodaje da čak i oni u koaliciji "Srbija protiv nasilja" koji ne kažu to jasno, u suštini su samo čekali momenat kada bi eventualno došli na vlast i takvu politiku sprovodili u delo.

- Trudili su se da izbegnu takvu priču uoči izbora jer su računali da većinska srpska javnost tako nešto ne može da prihvati. Činjenica je da je Biserkova ovim rekla istinu, da oni koji bi priznali Kosovo nisu dobili izbore, a da Vučić to nikad neće uraditi. Iz toga možemo zaključiti da oni, koji govore da Vučić planira da izda Kosovo, u suštini to rade da bi prikupili jeftine političke poene ili privukli glasače SNS na svoju stranu - navodi Graovac.

Pukli, pa vređaju

Dragan Đilas, lider SSP i kandidat za poslanika na listi "Srbija protiv nasilja", koja je izgubila na izborima, optužio je Vladimira Bilčika, izvestioca EP za Srbiju, da je u službi režima u Beogradu jer je izjavio da su izbori protekli glatko.

- Video sam ga više puta u zgradi EP. Uglavnom nije prihvatao nezvanično viđanje s nama u kafeteriji zgrade i obavezna slikanja. Primetan je bio njegov napredak u kvalitetu i ceni garderobe koju je nosio. Proslavio se kada u intervjuu koji je dao N1 nije hteo da osudi pretnje i napade na novinare televizije N1, a imao je i značajnu ulogu u miniranju dijaloga vlasti i opozicije pod pokroviteljstvom EP - naveo je lider SSP.

Uvrede nisu izostale ni od Dušana Teodorovića, akademika koji podržava opoziciju, a koji se obrušio na narod iz Republike Srpske. Teodorović je, naime, reagovao na izjavu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, koji je poručio da je iskoristio svoje biračko pravo u Srbiji.

- Svim ovim bednicima mora u budućnosti da bude oduzeto državljanstvo Srbije, uz doživotnu zabranu ulaska u Srbiju! - napisao je Teodorović na Tviteru.

Jovanović: SNS pobedila, protesti nemaju legitimitet ni energiju

Za razliku od građanske opozicije, koja ne može da se pomiri s porazom, Miloš Jovanović, lider koalicije NADA, poručio je da je Srpska napredna stranka ubedljivo pobedila na izborima.

Foto: printscreen/novaS

Miloš Jovanović, lider koalicije NADA

- SNS je ubedljivo pobedila. Vrlo sam jasno rekao. Ovi protesti nemaju legitimitet, ni kritičnu masu, ni energiju, ni koncept. Opozicija ima problem liderstva - kazao je Jovanović na N1.

I dok jedni prave haos ispred RIK, bilo je i onih koji priznaju poraz i da se narod zasitio ideje koju su nudili. Tako je Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke, koja je osvojila 0,9 odsto na izborima, najavila da se povlači iz politike zbog lošeg rezultata.

- Lično osećam veliku odgovornost zbog toga i građani su mi jasno poručili da više nemam šta da tražim u politici. Ovako mizerabilan rezultat, moram da kažem, jeste nešto što vam prosto okrene ogledalo u kojem vam je jasno rečeno da vas ljudi neće - navela je Ivićeva.

Kako Tepićeva živi u Beogradu, a glasa u Novom Sadu

Marinika Tepić, potpredsednica SSP i jedan od nosilaca liste "Srbija protiv nasilja", koja kritikuje što građani iz Republike Srpske mogu da glasaju na izborima u Srbiji, živi u Beogradu, a može da glasa na izborima u Novom Sadu!

Foto: ATA Images

Marinika Tepić, potpredsednica SSP

Ovo je komentarisao i kandidat za gradonačelnika Beograda ispred SNS Aleksandar Šapić. Kako je rekao, nije mu jasno kako to Tepićeva, koja godinama živi u Beogradu, može da glasa u Novom Sadu ili Miki Aleksić, koji godinama živi u prestonici, može da glasa u Trsteniku, i to je u redu, ali nije u redu kad neko isto tako glasa za naprednjake.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading