VUČIĆEVA GVOZDENA METLA: Leti pola vlade i bahati FOTELJAŠI

Autor:

Vesti

20.12.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na spisku onih koji su se odrodili od naroda i nisu radili svoj posao su direktori javnih preduzeća, lokalni šerifi, šefovi državnih agencija...

VUČIĆEVA GVOZDENA METLA: Leti pola vlade i bahati FOTELJAŠI

Foto: Tamjug/Vladimir Pori

Nakon nedeljnih izbora i apsolutne pobede liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" sprema se pedala za niz funkcionera, što je tek uvod u veliku čistku koja će biti okončana pošto bude konstituisan budući saziv parlamenta i formirana vlada, kao i vlast u 65 gradova i opština, među kojima je i Beograd.


Metla će da radi na svim nivoima vlasti - za polovinu ministara mesta neće biti u novoj vladi. Najviše otkaza spremno za lokalne šerife, ali i direktore i druge rukovodioce po javnim preduzećima, stranačke foteljaše.


NEMA ZAŠTIĆENIH


- Uputiće se zahvalnost na saradnji svima koji su činili propuste i (li) nisu postigli očekivane rezultate, koji su se bahatili umesto da su radili ono za šta ih plaćaju građani. Biće značajnih promena u kabinetu novog premijera, polovina sadašnjih članova će napustiti Nemanjinu 11. Sleduje i korenita čistka stranačkih funkcionera po javnim preduzećima. Prvi na udaru su direktori velikih državnih sistema, ali i onih javnih preduzeća čija rukovodstva barataju ogromnim budžetima. Zahteva se odgovornost, posvećenost, marljivost jer nas očekuje još dosta posla na svim nivoima, u svim sektorima, infrastrukture do EXPO 2027 - priča upućeni sagovornik Srpskog telegrafa.


Ima, kako dodaje, otpora smenama, ali stav je jasan - nema zaštićenih i nezamenljivih:
- Svačiji rad je pod lupom i ko nije kadar da pruži rezultate, funkciju mora da prepusti sposobnijem. I lista nije konačna, podložna je promenama i dopunama.


Promene je najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi dan posle izbora.


- Moraćemo sebe da menjamo. SNS će morati sebe da menja i da bahate i arogantne tipove, koji neće da razgovaraju s narodom, bar u najvećoj meri, skloni iz svojih redova ukoliko negde u budućnosti budu želeli poverenje našeg naroda - kazao je on i istakao da će mnogo više morati da se brine o običnom narodu.


Vladimir Vuletić, sociolog i profesor Filozofskog fakulteta, kaže za Srpski telegraf da je provetravanje u strankama na vlasti uvek neophodno jer kadrovi koji su dugo na određenim pozicijama počinju da srastaju sa svojim položajima, gube zainteresovanost za posao kojim se bave jer im je sve poznato, stvaraju svoje klanove i klijente i sve više rade u sopstvenu, a ne u korist stranke i države. To, kako dodaje, posebno demotiviše mlađe kadrove na nižim položajima, koji shvataju da ne mogu da napreduju i onda i oni gube entuzijazam:


MANGUPI-KOČNIČARI


- Umesto na učenju, radu i zalaganju, na položajima se opstaje sve više zahvaljujući spletkama i umreženosti, a osećaj nezamenljivosti dovodi do bahatosti, javašluka i dekadencije, koja stvara odijum prema čitavoj stranci. Sve to se jasno vidi sa strane, ali je takve ljude koji su se ukorenili teško skloniti jer su razvili sopstvene mreže klijenata koje ih čine navodno neophodnim na tim mestima, a razvili su i mehanizme ulagivanja i laskanja prema vrhu stranke, skrivanja svojih grešaka iza drugih i predstavljanja tuđih doprinosa kao svojih, spinovanje, spletkarenje i mimikrija otežavaju da se vrh stranke uhvati ukoštac s takvim kadrovima.


Zato je takve ljude, objašnjava Vuletić, veoma teško skloniti, posebno kad vrh stranke ima druge važne državne poslove, pa čak i kad hoće da ih zameni, posle nekog vremena ih ostave na njihovim položajima jer se čini da je suviše velik napor da se oni sklone:


- Ipak, stranka koja hoće da vuče napred mora ozbiljno da vodi računa da se ne namnože mangupi u sopstvenim redovima i stvori mehanizme provetravanja jer, posebno u uslovima kad nema spoljne konkurencije, stranka u kojoj se namnože takvi kadrovi može da se učauri i izgubi osećaj za realnost.



Bjegović: Hirurške kadrovske korekcije


Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za studije bezbednosti, kaže za Srpski telegraf da uspešna država počiva na stručnim i odanim kadrovima, a da je očito kod mnogih, prvenstveno lokalnih funkcionera, došlo do opuštanja i zanemarivanja njihove glavne uloge - kontakata s građanima u rešavanju njihovog problema. Ali su, dodaje, vidljive bahatosti funkcionera na republičkom nivou zbog ličnih interesa jer misle da su nezamenljivi:


- Upravo je ovo najavio predsednik Vučić, kome je uvid u kadrovsku politiku veoma poznat i hirurški jasan gde treba odstraniti tkivo koje može ugroziti onaj zdravi i stvaralački deo organizma. Smatram da određene kadrovske korekcije treba uraditi u energetskom i pravosudnom resoru, ali i u bezbednosnom sektoru zbog nedostatka ljudi na najvišim funkcijama ili neadekvatnih postavljenja s obzirom na njihovu stručnost, što utiče na kvalitet sistema nacionalne bezbednosti.

Brojke

- 30
dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora predsednik Skupštine iz prethodnog saziva zakazuje prvu sednicu parlamenta
- 90
dana rok za formiranje nove vlade od konstituisanja parlamenta
- 14.
parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja u Srbiji, a deveti vanredni, održani su 17. decembra

Moj stav

Aleksandar Marković, poslanik i član Glavnog odbora SNS

Izražavam punu podršku rukovodstvu stranke kojoj pripadam u nameri da počiste sve za koje se ustanovi da su bili bahati i osioni. Za takve više ne bi trebalo da bude mesta u rukovodstvu stranke, kao i na javnim funkcijama

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
Dusa

20.12.2023 20:33

Ili tako ili smo kao stranka osudjeni na propast. Strasno je da bahati pojedinci svojim ponadanjem skode predsedniku Vucicu i njegov rad bacaju u senku. Mora da se ocisti zito od kukolja poslednji je vakat.

Sonja

20.12.2023 21:06

Evidentno je da su Vučić i SNS pobedili,a ovi opozicionari mogu da se ljute nemaju nikakav plan ni program.

Nikola

20.12.2023 21:14

Sledi čišćenje. Vlada mora da se oslobodi odrona i smeća.

Marija

20.12.2023 21:15

Vlada će dobiti kadar kakav treba da ima. Foteljaši napolje!