EVO KOLIKA JE IZLAZNOST NA IZBORIMA U SRBIJI DO 16 ČASOVA: Peta konferencija Republičke izborne komisije

Autor:

Vesti

17.12.2023

17:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

RIK saopštava najnovije informacije u vezi današnjih izbora.

EVO KOLIKA JE IZLAZNOST NA IZBORIMA U SRBIJI DO 16 ČASOVA: Peta konferencija Republičke izborne komisije

Foto: Republika

Kako je saopštila Republička izborna komisija u Srbiji je do 16 časova glasalo 42,36% birača.

Izlaznost po regionima je - Vojvodina 42,43 odsto , Šumadija i Zapadna Srbija 42,64 odsto , Južna i Istočna Srbija - 42,88 odsto, Beogradski region 41,87 osto.

Kovačević je dodao da je poređenja radi, na prethodnim parlamentarnim i predsedničkim izborima koji su održani 3. aprila 2022. godine, izlaznost do 16.00 časova iznosila 41, 56 odsto dok je konačna izlaznost bila 58,6 odsto.

Saopšteno je i da na biračkim mestima nema većih problema, ali da našim građanima sa Kosova i Metohije onemogućeno glasanje u Centralnoj Srbiji.

U Srbiji se danas održavaju izbori za poslanike Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine, kao i lokalni izbori u 65 opština i gradova, uključujući i Beograd, a sve možete pratiti na našem blogu. Ovo će biti 14. parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja u Srbiji, a deveti vanredni.

Na 8.273 biračka mesta svoje pravo može da iskoristi 6.500.666 upisanih birača.
Biračka mesta biće otvorena do 20 časova.Za parlamentarne izbore građani se opredeljuju za jednu od 18 izbornih lista na kojima je predloženo 2.817 kandidata za 250 mesta u parlamentu.

Za Skupštinu Vojvodine takmiči se 13 izbornih lista za 120 poslaničkih mesta, a za Skupštinu Grada Beograda 14 izbornih lista za 110 odborničkih mesta.

Izborna tišina traje do zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 20.00 časova.

U vreme predizborne tišine na javnim skupovima, u elektronskim i štampanim medijima ne smeju se objavljivati procene rezultata izbora, javno predstavljati kandidati za narodne poslanike, njihovi programi i slično, a ovo se odnosi i na portale koji su registrovani kao mediji.

Svaki građanin glasa na biračkom mestu na kojem je upisan u birački spisak, a može da glasa samo uz važeću ličnu kartu ili pasoš. Poželjno je, ali nije obavezno, predati i poziv za glasanje.

Ukoliko se neko zatekne na biračkom mestu prilikom zatvaranja biračkog mesta ili neposredno ispred, biće mu omogućeno da glasa.

Sve najnovije vesti o izborima 2023. godine u Srbiji pratite na našem portalu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading