OVO JE NAŠ HRAM NAUKA I UMETNOSTI, A VI STE SVEŠTENICI: Ovo je beseda predsednika Vučića na obeležavanju dana SANU!

Autor:

Vesti

20.11.2023

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanosti obeležavanja Dana Srpske akademije nauka i umetnosti.

OVO JE NAŠ HRAM NAUKA I UMETNOSTI, A VI STE SVEŠTENICI: Ovo je beseda predsednika Vučića na obeležavanju dana SANU!

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

Aleksandar Vučić

Srpska akademija nauka i umetnosti obeležava danas danas 182. godine od osnovanja, a svečanosti prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pozdravne reči u Svečanoj sali SANU upućuje predsednik  Vučić i predsednik SANU, akademik Zoran Knežević.

Republika

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Svečanost u SANU

Svečanost je otpočela intoniranjem srpske himne "Bože pravde", a prisustvuje joj i patrijarh SPC Porfirije

Obraćanje predsednika Srbije

Meni je danas izuzetna čast i privilegija da mogu da govorim na 182. godišnjicu osnivanja SANU, a ono što smatram važnim jeste da smo svi mi koji se bavimo drugim poslovima prolazni a ono što jeste večno za naš narod jesu: SANU, SPC i srpska država - poručio je predsednik Vučić.

Predsednik se dotakao na predstojeće izbore u dobrom delu sveta koji će promeniti sliku tog istog sveta, a potom govorio i o Kosmetu, najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju, on je rekao da je za nas i našu zemlju važno da je čuvamo a pored toga i ono što je važno za našu zemlju a to je mir, pa i pod kamen da se sakrijemo ako treba i da čekamo povoljnu priliku da istina izađe na videlo jer sve ostalo što se nudi jeste šarena laža.

Predsednik je naglasio da očekuje još teža vremena u bliskoj budućnosti, nikad teža u savremenoj istoriji pa podsetio da država ulaže u nauku i kulturu, te podsetio na Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti.

Ovo je naš hram nauke i umetnosti, vi ste naši vrhovni sveštenici i razumem kada se kaže da je Ivo Andrić član SANU i dalje - rekao je Vučić.

Ukazao je i na probleme s kojima se suočavamo i s kojima ćemo se suočavati. Podsetio je na izbore u Tajvanu, u SAD, pa i u Rusiji, a možda i u Ukrajini za koje je rekao da će predstavljati priliku za novo uspostavljanje vrednosti na svetskom nivou.

- Ono što me plaši, u eri društvenih mreža, kada dodvoravanje postane najvažnije, plašim se da će ta godina postati lošija, da nam donosi mnogo više sukoba i nemira, više nego što nam je donela 2023 - rekao je predsednik Srbije.

- Mislim i na KiM i na RS, od velikog je značaja da dođemo do zajedničkog imenitelja kako da svoju zemlju, slobodu, budućnost sačuvamo, naš izlaz je da insistiramo na kompromisima iako znamo da to drugi ne žele, bolje i vreme da kupujete nego da se odreknete nečega čega ne smetre da se odreknete - istakao je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

Aleksandar Vučić drži govor

- Niko nikom neće da popusti, neće. Kompromis je postala odvratna reč. Poštovanje drugih i drugačijih stavova gotovo da ne postoji. Naša uloga je da insistiramo na kompromisnim rešenjima - dodao je on.

Predsednik Srbije je rekao i da ne smemo da se odreknemo onoga što je naše, međunarodnog prava, teritorije i naroda.

- Čak da to učinIm uz sva obećanja koja izgovaraju, mi ne bismo dobili ništa ni na taktičkom, ni na strateškom nivou za našu zemlju. Važno je da čuvamo ono što pripada našoj zemlji, sačuvamo mir i da ne ugrozimo budućnost zemlje i čekamo povoljnu priliku da sa istinom i pravdom izađemo pred svet - naveo je Vučić. 

Na kraju je čestitao srećan Dan SANU i besedu završio rečima "Živela Srbija".

Obraćanje predsednika SANU

Prvi se zvanicama obratio predsednik SANU Zoran Knežević. Predsednik SANU je podsetio na korene i nastanak Akademije pa održao besedu rekavši da je to dom najviših stremljenja. 

Republika

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Aleksandar Vučić, Zoran Knežević i patrijarh srpski Porfirije

Naglasio je da među članovima Akademije postoji svest o svim opasnostima i otvorenim pitanjima sa kojima se svi suočavamo a koji pogađaju naš narod i našu sredinu, ali i ostatak sveta poput klimatskih promena i veštačke inteligencije, bede i siromaštva u svetu.

Kad je reč o našem narodu, to je pre svega pitanje Kosmeta, starenje našeg stanovništva...

- SANU ostaje nacionalna akademija duboko ukorenjena u naš narod i društvo, spremna da pruži svaku moguću i stručnu pomoć na sva pomenuta i strulna pitanja - naglasio je Knežević.

Biće dodeljene i nagrade Medalja SANU za 2023. godinu iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka i iz oblasti društvenih i humanističkih nauka. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (53)

Loading
Mitarpavlovic

20.11.2023 11:14

Naši naučnici i umetnici zaslužuju svaki vid podrške.

Veljko M

20.11.2023 11:16

Neka je SANU srećan njihov jubilej.

Vesna

20.11.2023 11:17

Srpska akademije nauke i umetnosti je stub naše kulture i važno je da Vucic prisustvuju toj svečanosti.

Sara

20.11.2023 11:18

Veliki praznik za SANU na kom će biti i predsednik koji veoma podržava razvoj nauke i umetnosti.