ŠEF DELEGACIJE EU U SRBIJI POZDRAVIO ODLUKU SRPSKE LISTE O IZBORIMA NA KIM: Moramo se vratiti političkom rešenju

Autor:

Vesti

14.10.2023

16:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Videli smo da je Srpska lista odlučila da izađe na lokalne izbore što je još jedan pozitivan korak i moramo nastaviti u ovom smeru - naveo je Emanuel Žofre

ŠEF DELEGACIJE EU U SRBIJI POZDRAVIO ODLUKU SRPSKE LISTE O IZBORIMA NA KIM: Moramo se vratiti političkom rešenju

Foto: Printscreen/YouTube/Kosovo online

Kosovska Mitrovica, srpske zastave na KiM

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Emanuel Žofre smatra da je odluka Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima na Kosovu pozitivan korak i pozvao Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu.

- Moramo se vratiti političkom rešenju. Videli smo da je Srpska lista odlučila da izađe na lokalne izbore što je još jedan pozitivan korak i moramo nastaviti u ovom smeru - izjavio je Žofre 13. oktobra tokom Beogradske bezbednosne konferencije.

Žofre je ponovio da je za članstvo Srbije u EU jedan od ključnih uslova normalizacija odnosa sa Kosovom i da od početka određuje brzinu njenog pristupanja.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je 13. oktobra izjavio da su spremni da učestvuju na vanrednim izborima u opštinama na severu Kosova i da je takva odluka doneta u konsultaciji i saradnji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Rakić je na konferenciji za medije poručio da je "lopta sada u dvorištu Prištine".

- Potrebno je da ovi lažni, nelegalni i nelegitimnu gradonačelnici i odbornici koji već mesecima maltretiraju naše građane hitno podnesu ostavke i odu, da izađu iz naših zgrada, jer oni nisu predstavnici našeg naroda. Njihova jedina svrha je maltretiranje naših građana - istakao je Rakić.

Republika

Foto: Tanjug/printscreen

 

Upozorio je da je život svakim danom sve teži za srpski narod, a da su pritisci na Srbe i Srbiju nezapamćeni.

Kurtijev režim ne prestaje da kršeći dogovore, zakone, i sva prava srpskog naroda zastrašuje srpski narod. Mi moramo da budemo jedinstveni i složni, i da u ovim nemogućim uslovima pokušamo da budemo krojači svoje sudbine i zaštitimo narod - naveo je Rakić, i dodao da je Srpska lista političke odluke uvek donosila u interesu građana a ne gledajući da li su popularne ili nisu.

Portparol tzv. kosovske vlade, Prparim Krueziu, rekao je za Radio Slobodna Evropa da je obezbeđen zakonski okvir za održavanje izbora.

- Vlast ne raspisuje i ne organizuje izbore. Mi ih, međutim, podržavamo. Smatramo da je izuzetno važno da naredna izborna kampanja bude otvorena i fer, a da izbori budu slobodni i demokratski. Učešće kosovskih Srba je od ključnog značaja - rekao je on.

Održavanje vanrednih lokalnih izbora na Severu Kosova je ranije dogovoreno u okviru deeskalacije situacije u četiri opštine sa srpskom većinom na severu. Izbore su, nakon tenzija krajem maja, zatražile zapadne zemlje i Evropska unija.

Trenutno su u opštinama na severu albanski gradonačelnici jer su Srbi bojkotovali lokalne izbore u aprilu.

Kada su albanski gradonačelnici uz pomoć policije ušli u opštinske zgrade došlo je do eskalacije nasilja.  U međuvremenu je zvanična Priština pristala da organizuje nove izbore i izradila uputstvo na osnovu kojeg građani putem peticije mogu smeniti gradonačelnike uz potpis 20 odsto birača u jednoj opštini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading