IZVEŠTAJ GUTEREŠA O SITUACIJI NA KOSOVU I METOHIJI: Glavni prioriteti stabilnost i deeskalacija tenzija!

Autor:

Vesti

12.10.2023

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Promena formata bi omogućila "iskreniju diskusiju o izazovima u implementaciji sporazuma iz februara".

IZVEŠTAJ GUTEREŠA O SITUACIJI NA KOSOVU I METOHIJI: Glavni prioriteti stabilnost i deeskalacija tenzija!

Foto: Tanjug

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš objavio je izveštaj o radu UNMIK-a na Kosovu i Metohiji, ističući da je glavni prioritet Saveta bezbednosti održavanje stabilnosti na Kosovu i deeskalacija tenzija na severu.

U izveštaju je nagoveštena moguća promena formata sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu u oktobru, kada će Brazil biti predsedavajući. Predloženo je da sednica bude zatvorena za javnost, naročito nakon napetosti koje su obeležile prethodnu sednicu održanu 27. aprila.

Promena formata bi omogućila "iskreniju diskusiju o izazovima u implementaciji sporazuma iz februara".

Izveštaj takođe napominje da članovi Saveta bezbednosti jedinstveno podržavaju dijalog posredovan od strane EU, ali postoje duboke podele između pet stalnih članica - onih koje priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova (SAD, Velika Britanija i Francuska) i onih koje je ne priznaju (Rusija i Kina), a snažno podržavaju poziciju Srbije.

Među ostalim članicama koje će prisustvovati sednici, sedam priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova (Albanija, Gabon, Gana, Japan, Malta, Švajcarska i Ujedinjeni Arapski Emirati), dok tri članice to ne čine (Brazil, Ekvador i Mozambik).

Takođe je naglašeno da postoje razlike među stalnim članicama SB UN u vezi sa izmenom mandata UNMIK-a. SAD su zahtevale okončanje mandata UNMIK-a i smanjenje učestalosti sednica o situaciji na Kosovu, isto kao i Velika Britanija, dok se Rusija protivi toj ideji i podržava redovne otvorene sednice SB UN o Kosovu.

Izveštaj opisuje događaje na Kosovu i Metohiji od februara ove godine, kada su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti prihvatili predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa, pa sve do septembra ove godine, kada je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj zastoj u pregovorima pripisao Kurtijevom insistiranju da Srbija formalno prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, pre implementacije februarskog sporazuma.

Guteres ističe da će SB UN nastaviti da prati diplomatske napore za unapređenje dijaloga između Beograda i Prištine, i sve napore ka postizanju konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (30)

Loading
Ana

12.10.2023 10:19

Srbija želi mir, dok režim u Prištini na sve načine želi da rasplamsa sukobe.

Nataša

12.10.2023 10:19

Mir je prioritet. Eskalaciju sukoba treba izbeći.

Jelena

12.10.2023 10:19

Predsednik se bori da uspostavi mir i stabilnost našeg naroda na KiM.

Jovana

12.10.2023 10:22

Srbija ima jasne stavove po pitanju KiM, koji se neće menjati, a najvažniji među njima je očuvanje našeg naroda u južnoj srpkoj pokrajini.