Rastu politički apetiti unutar EU da se reši KOSOVSKO PITANJE pre kraja mandata: Šta smo sve čuli tokom Samita u Granadi i ima li šanse za pomak sa mrtve tačke?

Autor:

Vesti

06.10.2023

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad sumiramo Granadu, bar posle prvog dana, možemo reći da je samit bila odlična prilika posle sukoba u Banjskoj da Srbija evropskim zvaničnicima kaže pravu istinu, ne propagandu laži koju Priština plasira, mišljenja je diplomata Zoran Milivojević.

Rastu politički apetiti unutar EU da se reši KOSOVSKO PITANJE pre kraja mandata: Šta smo sve čuli tokom Samita u Granadi i ima li šanse za pomak sa mrtve tačke?

Foto: Instagram/Printscreen/budućnostsrbijeav

Kosovsko pitanje našlo je mesto na dnevnom redu Trećeg samita Evropske političke zajednice, što je potvrdio i predsednik Aleksandar Vučić, koji je poručio da je tokom brojnih susreta i bilateralnih sastanaka sa evropskim liderima u Granadi razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, ali i o drugim temama. 

Nije tajna da su oči svetske, ali i dela domaće javnosti danima gledale ka Španiji i ovom samitu, naročito nakon sve glasnijih povika Prištine, da će tražiti sankcije za Srbiju nakon sukoba u Banjskoj za koje su dobilii svojevrsnu podršku čak sedam država EU.

Kad sumiramo Granadu, bar posle prvog dana, možemo reći da je samit bila odlična prilika posle sukoba u Banjskoj da Srbija evropskim zvaničnicima kaže pravu istinu, ne propagandu laži koju Priština plasira, mišljenja je diplomata Zoran Milivojević.

- Ostaje nam i današnji dan, pa da se podvlači crta, izvlače zaključci. Iz susreta predsednika Vučića i Emanuela Makrona, vidimo da Francuska pokazuje spremnost da čuje i našu stranu - rekao je za portal Republika.rs i dodao da je jasno da postoji racionalno mišljenje u vrhu EU da dijalog nema alternativu.

Pitanje KiM će se naći i na stolu u Savetu EU, a tu može biti svašta - zemlje koje podržavaju laž i propagandu Prištine koristiće priliku da napadnu Srbiju i na to treba biti spreman, smatraju stručnjaci.

Republika

Foto: youtube.com/B92 TV

 

Međutim, Milivojević ne misli da postoji raspoloženje u EU saglasnost da se dovede u pitanje pozicija Srbije ili da se kazni.

EU ne želi da završi mandat na taj način. Tu postoji  racionalni pristup u samom vrhu Unije, želja da mandat završe kako treba a ne još jednim nerešenim pitanjem, kao što je to učinila Federika Mogerini - rekao nam je.

S druge strane, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani u Granadu je otišla s napadačkim stavom - ili sankcije Beogradu i Vučiću ili ništa od razgovora.

Suprotno njenom stavu "ništa od razgovora" Beograd i predsedniok Vučić iz Granade je nedvosmisleno poručio  - Beograd je spreman za dijalog, potrebna su nam rešenja zasnovana na realnosti".

- Potrebni su nam kompromisi, a ne nešto o čemu neko sanja, a da ne da ništa drugoj strani. Smanjili smo broj vojnika na administrativnoj liniji, mi smo za mir i prosperitet Zapadnog Balkana - rekao je predsednik Vučić.

Šta je rešenje?

Dijalog, ali razgovor između dve strane, gde će obe razgovarati, biti spremne na kompromise i ispuniti svaka svoje obaveze. 

Foto: Tanjug/AP

 

- Rešenje je povratak za pregovarački sto! Priština uporno izbegava to, tako da je na Zapadu da je urazumi, znamo ko ima uticaja na njih - rekao je Milivojević.

Sličan stav deli i Nemanja Starović, gždržavni sekretar, koji je rekao da u ovakvim okolnostima može doći do značajnih pomaka u dijalogu.

- Dialog zaista nema alternativu, jer ako ne dijalog onda šta? Ja ne vidim da postoji realna, kredibilna i održiva alternativa procesu dijaloga. Međutim, veoma je teško zamisliti da u ovim postojećim okolnostima može doći do nekakvog značajnijeg proboja u procesu dijaloga. Jer ne postoji onaj osnovni zdravorazumski preduslov, a to je jedna atmosfera elementarne sigurnosti za ljude koji žive na terenu - rekao je on za Blic TV i dodao da je zato jedini put napred u ovoj situaciji to da misija Kfora u potpunosti preuzme dužnosti koju su predviđene na njenim mandatom u osnovnom osnovu koja je raspoređena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading