SRBIJA JAČA POZICIJU NA SVETSKOJ SCENI: Važni susreti na marginama Generalne skupštine UN, Dačić razgovarao sa šefovima diplomatija

Autor:

Vesti

19.09.2023

11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bilateralne sastanke imao je sa ministrima inostranih poslova Kipra, Nepala, Jermenije, Burkine Faso i Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa kojima je razgovarao o aktuelnim temama i dešavanjima u svetu, ali i o unapređenju bilateralnih odnosa.

SRBIJA JAČA POZICIJU NA SVETSKOJ SCENI: Važni susreti na marginama Generalne skupštine UN, Dačić razgovarao sa šefovima diplomatija

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Prvog dana boravka u Njujorku, šef srpske diplomatije Ivica Dačić imao je niz sastanaka na marginama generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Bilateralne sastanke imao je sa ministrima inostranih poslova Kipra, Nepala, Jermenije, Burkine Faso i Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa kojima je razgovarao o aktuelnim temama i dešavanjima u svetu, ali i o unapređenju bilateralnih odnosa.

Tokom susreta Dačića sa šefom kiparske diplomatije Konstantinosom Kombosom, razgovarano je o daljem unapređenju bilateralnih odnosa dve prijateljske zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, a Dačić je posebno naglasio značaj koji Srbija daje intenziviranju i produbljivanju veza i saradnje sa Kiprom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, uzajamnom poverenju, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti naših naroda.

Ministri su ponovili čvrste stavove u vezi sa podrškom suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije i Republike Kipar, kao i obostrano zadovoljstvo stepenom ostvarene saradnje u multilateralnim forumima, posebno na planu ključnih spoljnopolitičkih prioriteta dve države. Izrazili su očekivanje da će se politički dijalog dodatno intenzivirati u narednom periodu, kroz razmenu bilateralnih poseta na visokom i najvišem nivou.

Ministar Kombos je podvukao da Kipar podržava evropski put Srbije i da su spremni da pruže tehničku i praktičnu pomoć u pristupanju EU.

Tokom razgovora Dačića sa ministrom inostranih Nepala Narajanom Prakašom Saudom, sagovornici su se saglasili da bilateralne odnose dve zemlje karakterišu tradicionalno dobri odnosi i saradnja utemeljeni na principima UN, kao i dugogodšnje prijateljske veze iz Pokreta nesvrstanih zemalja.

Dačić je izrazio zahvalnost Nepalu na podršci po pitanjima koja su od najvećeg značaja za Srbiju, pre svega na principijelnom stavu o nepriznavanju.

Dogovoreno je da se u skorijoj budućnosti realizuju bilateralne posete i da se razmotre mogućnosti unapređenja saradnje u oblastima poljoprivrede, ekonomije i investicija, kao i saradnje između privrednih komora.

Dačić je imao sastanak sa ministrom inostranih poslova Jermenije Araratom Mirzojanom, gde su se u fokusu našli bilateralni odnosi dve zemlje. Konstatovan značaj međusobnih poseta na visokom nivou, nastavka razgovora o pitanjima od zajedničkog interesa u cilju jačanja političkog dijaloga i razvoja uzajamno korisnih veza.

Ararat Mirzojan i Ivica Dačić razgovarali su i o pitanjima regionalne stabilnosti.

Šef srpske diplomatije sastao se sa ministarkom inostranih poslova Burkine Faso Olivijom Ragnagevende Ruambom, na marginama generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN.

Sagovornici su istakli da dve države vezuje tradicionalno prijateljstvo i izrazili spremnost da rade na unapređenju saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Ministri su potvrdili interes za intenziviranjem političkog dijaloga u predstojećem periodu, uključujući i kroz razmene poseta na visokom nivou. Takođe,saglasili su se da postoji značajan prostor za unapređivanje saradnje u oblasti ekonomije, industrije, poljoprivrede, obrazovanja i kulture, kao i za nastavak saradnje na multilateralnom planu.

Ministar Dačić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Abdulom bin Zajedom Al Nahjanom, a sagovornici su se složili da se prijateljske i strateške veze između dve zemlje razvijaju veoma dobro, te izrazili nadu da će se ovaj pozitivan zamajac u odnosima nastaviti, naročito kroz razmenu poseta na visokom i najvišem nivou.

Takođe su podvukli da je značajno što unapređenje bilateralnih odnosa na političkom nivou prati trend intenziviranja ekonomske i investicione saradnje, kojoj će dodatni podsticaj dati otpočinjanje pregovora o zaključivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Dva šefa diplomatije izrazili su zadovoljstvo zbog uspešne saradnje na multilateralnom planu, kroz razmenu podrški u međunarodnim organizacijama, a ministar inostranih poslova UAE je u tom kontekstu čestitao Srbiji na izboru za domaćina specijalizovane izložbe EKSPO 2027.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading