SRAMNA ODLUKA PRIŠTINE! VUČIĆ HRANI SVOJ NAROD, A KURTI UZIMA SRBIMA HLEB IZ USTA! Sever Kosova bez robe sa boljom cenom!

Autor:

Vesti

19.09.2023

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija na Kosovu postavlja pitanje kako političke odluke mogu uticati na svakodnevni život građana i njihovu ekonomsku dobrobit.

SRAMNA ODLUKA PRIŠTINE! VUČIĆ HRANI SVOJ NAROD, A KURTI UZIMA SRBIMA HLEB IZ USTA! Sever Kosova bez robe sa boljom cenom!

Foto: Tanjug-AP, Youtube

Odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i vlade u Prištini o zabrani uvoza iz Srbije ostavlja građane Kosova bez mogućnosti da iskoriste pojeftinjenja proizvoda iz akcije "Bolja cena" koju je pokrenula Vlada Srbije. Iako su cene mnogih osnovnih namirnica snižene u Srbiji, građani na Kosovu suočavaju se s višim cenama i manjom dostupnošću istih proizvoda.

Ukoliko se uporede cene u prodavnicama na severu Kosova i centralnoj Srbiji, dolazi se do zaključka da kupci na Kosovu plaćaju oko 20 odsto više za iste proizvode. Na primer, pileći parizer u Srbiji je sada jeftiniji po kilogramu u odnosu na cene na Kosovu. Slične razlike u cenama postoje i za druge proizvode kao što su jogurt, brašno, suncokretovo ulje, šampon za bebe i drugi.

Jedan od građana Leposavića hvali potez srpske vlade, uz konstataciju da se nada da će i u njegovom mestu doći do smanjenja cena, te dodaje da bi najbolja varijanta bila da se dozvoli nesmetan protok robe iz Srbije na Kosovo.

- Mislim da je ovo pravi potez rukovodstva Srbije što je sprovedena akcija sniženja osnovnih životnih namirnica. Bilo bi dobro da se to sprovede i na severu Kosova, gde je teška situacija, i ekonomska i politička. To bi ublažilo situaciju u kojoj se nalazimo, koju svakodnevno obeležavaju trzavice, zaista u problemima koje nismo očekivali. Pošto nema robe iz Srbije, sada je ona uglavnom zamenjena proizvodima iz Makedonije, to je takođe kvalitetna roba, ali bi bilo značajno kada bi se i njena cena korigovala. Najbolja varijanta bi bila da se pusti roba iz Srbije - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

 

Šampon za bebe u Srbiji se može kupiti po ceni od 69 dinara, dok su na Kosovu najjeftiniji "Bekutanov" od 200 dinara, odnosno "Bekolino" šampon koji košta 210 dinara.

Iako građani na severu Kosova izražavaju nadu da će i oni imati koristi od pojeftinjenih cena proizvoda iz Srbije, trenutna zabrana uvoza iz Srbije sprečava ih da ostvare te benefite. Uvođenje ovih pojeftinjenja u prodavnice na Kosovu bilo bi od velike koristi za građane, naročito za penzionere i one s nižim primanjima.

Žiteljka Zvečana kaže da bi građanima na Kosovu mnogo značilo kada bi neki od ovih proizvoda mogli da se nađu na lokalnom tržištu.

- Značilo bi nam mnogo, kao da smo u Srbiji, tako bismo se osećali. Mi penzioneri imamo mala primanja, to je vrlo loše - kaže ona.

Situacija na Kosovu postavlja pitanje kako političke odluke mogu uticati na svakodnevni život građana i njihovu ekonomsku dobrobit. Iako se nadaju da će se situacija promeniti i omogućiti im pristup jeftinijim proizvodima, građani se i dalje suočavaju s izazovima i teškoćama u svakodnevnom životu.

- To bi mnogo značilo za nas ovde. Vidim da opozicija kritikuje vlast zbog tog parizera, ja to jedem i dan danas, jer nemam veće mogućnosti, za krmenadle, vešalice. Jedem prema svojim mogućnostima, i ne žalim se, niti se moji žale. To je lepa stvar, i bilo bi lepo da mogu lekove da kupujem po jeftinijoj ceni, kao u Srbiji. Moram da platim put za Rašku ili Kraljevo gde mogu da ih nađem. Ovde ih nema - navodi on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (4)

Loading
Ana

19.09.2023 09:20

Kurti je đubre koje po svaku cenu želi da protera Srpski narod sa kim

Marko

19.09.2023 09:23

Kurti gleda na sve načine da ugnjetava građane srpske nacionalnosti na KiM. Nadam se da će ovi proizvodi ipak stići i do njih.

Goran

19.09.2023 09:25

Kurti je još jednom po ko zna koji put dokazao da zlostavljač i fašista kojem nije stalo da narod na KiM živi bolje.

Мiraš

19.09.2023 09:27

Кутри је спреман на све и на више начина да малтретира и терорише Србе на КиМ,ускраћивањем појефтињења за грађане који живе на самој ивици егзистенције, је начин сличан нацистичком начину изгладњивања по логорима само на мало модернији начин.