VUČIĆ U ARENI SVETSKE DIPLOMATIJE GOVORI O SITUACIJI NA KIM: Počinje zasedanje Generalne skupštine UN u Njujorku

Autor:

Vesti

19.09.2023

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije će imati brojne sastanke sa svetskim zvaničnicima, a učesnicima će se obratiti u četvrtak

VUČIĆ U ARENI SVETSKE DIPLOMATIJE GOVORI O SITUACIJI NA KIM: Počinje zasedanje Generalne skupštine UN u Njujorku

Foto: Tanjug

Generalna skupština Ujedinjenih nacija na 78. zasedanju okupiće više od 140 svetskih lidera i predstavnika država, među kojima će se naći i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će se u četvrtak obratiti učesnicima.

Tokom boravka u Njujorku, predsednik Srbije imaće važne sastanke na kojima će, kako se očekuje, glavna tema biti situacija na Kosovu i Metohiji i Briselski sporazum kao i dijalog sa Prištinom koji se odvija pod okriljem EU.

Višednevnu posetu Njujorku predsednik Srbije započeo je na prijemu koji je organizovao nemački kancelar Olaf Šolc povodom 50. godišnjice članstva Nemačke u Ujedinjenim nacijama.

Gust raspored i brojni sastanci

Predsednik Srbije će imati brojne sastanke sa svetskim zvaničnicima - odvojene susrete sa Generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Guteresom, kao i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Republika

Foto: Printskrin/instagram/Buducnostsrbijeav

 

 

Takođe će prisustvovati i neformalnom ručku koji za lidere Zapadnog Balkana organizuje šef evropske diplomatije Žozep Borelj, a prisustvovaće i tradicionalnom prijemu koji organizuje američki predsednik Džozef Bajden sa prvom damom za svetske lidere koji su okupljeni na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Razgovaraće sa predsednicima Južne Koreje, Demokratske Republike Kongo, sa predsednicima Surinama i drugih zemalja Afrike i Azije. Mnoge od njih nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

U srpskoj delegaciji u Njujorku je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je tokom prvog dana, na marginama zasedanja, imao bilateralne sastanke sa šefovima diplomatija 18 država.

Tom prilikom sastao se i sa predsednikom Švajcarske konfederacije Alanom Berseom.

Najznačajnija pozornica svetske diplomatije

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je da zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predstavlja najveću i najvažniju pozornicu, ponekad i arenu svetske diplomatije, kao i da je važno na njoj učestvovati.

Republika

Foto: Tanjug/D. GOLL

 

Govoreći o inicijativi Aljbina Kurtija i slanju pisama u kojima se obrušio na Beograd, ali i na specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, Starović navodi da Kurti pokazuje visok stepen nervoze, ali da ne treba potcenjivati ništa što on čini.

- Važno je biti tamo prisutan i dobro je što je naša delegacija zaista na najvišem nivou – predvodi je predsednik Aleksandar Vučić. To je naravno i prilika za desetine bilateralnih susreta sa svetskim državnicima, pogotovo sa onima koji dolaze izvan evropskog kontinenta i za koje ne postoje toliko učestale prilike u drugom delu godine - navodi Starović.

Kaže da je, imajući u vidu koliko je bio snažan i efektan nastup predsednika Vučića prethodnog septembra na zasedanju Generalne skupštine UN, siguran da će to biti i ovoga puta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (73)

Loading
Kica

19.09.2023 09:29

Veoma vazni razgovori i gde ce biti razmatrana kljucna pitanja.

Kica

19.09.2023 09:30

Srbija ima priliku da se predstavi da budemo saslusani,nadamo se dobrim ishodima.

Kica

19.09.2023 09:32

Situacija na KiM je teska,jer Kurti plasira mrznju i maltretiranje.

Kica

19.09.2023 09:33

Srbija uvek ide putem mira,ali druga strana negira sto cini situaciju jos tezom.