ŠAMAR KURTIJU OD EU! Sankcije Prištini ostaju, Borelj jasno rekao šta očekuje od obe strane: ZSO je PRIORITET

Autor:

Vesti

19.09.2023

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova - navodi se u saopštenju Evropskog saveta u kojem je Kosovo označeno sa zvezdicom.

ŠAMAR KURTIJU OD EU! Sankcije Prištini ostaju, Borelj jasno rekao šta očekuje od obe strane: ZSO je PRIORITET

Foto: Tanjug/AP

Iz Evropske unije stigao je najjači "šamar" za premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, i to kroz saopštenje Evropskog saveta gde je istaknut značaj rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština koje treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova!

- Rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova - navodi se u saopštenju Evropskog saveta u kojem je Kosovo označeno sa zvezdicom.

EU podseća strane na njihovu odgovornost da poštuju princip poverljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa.

EU je i dalje podjednako zabrinuta zbog izostanka napretka obe strane u deeskalaciji tenzija na severu Kosova, nekoliko meseci nakon najnovijeg izbijanja nasilja u kojem su ranjeni građani, pripadnici Kfora, policija i predstavnici medija.

Borelj izrazio zabrinutost

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je posle sastanka u Briselu da EU izražava zabrinutost zbog toga što, kako je naveo, strane ne sprovode svoje obaveze prema Sporazumu o putu normalizacije i njegovom Aneksu za implementaciju koji su, kako podseća, dogovoreni ranije ove godine, a obavezujući su i igraju ulogu na evropskom putu Kosova i Srbije.


Borelj je u izjavi koja je objavila EU, naglasio da je potrebno da se strane angažuju konstruktivno i u dobroj veri, što znači početak implementacije na osnovu predloga EU bez daljeg odlaganja i takođe uključuje obavezu obe strane da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume o dijalogu.

"Potezi Prištine dovode do rizika novih tenzija"

Uprkos ponovljenim pozivima, EU i drugih međunarodnih partnera, kako se ukazuje, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbednosna situacija na severu ostaje napeta.

- U tom kontekstu, potezi Kosova uključujući eksproprijaciju zemljišta na severu Kosova, naloge za iseljenje, odluke u vezi sa telekomunikacijama i korišćenje specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednici, nisu u skladu sa vladavinom zakona i dovode do rizika od novih tenzija - navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da "neprekidni napadi manjih razmera od strane kriminalnih grupa i zastrašivanje novoregrutovanih kadeta kosovskih Srba/ lokalnog stanovništva su neprihvatljivi i moraju se odmah zaustaviti. Blokiranje energetske mape puta od strane Srbije, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa Sporazumom na putu normalizacije i njegovim aneksom, protivni su duhu procesa dijaloga".

Kako se navodi, zahtevi dati u izjavi u ime 27 članica EU od 3. juna ostaju u potpunosti na snazi.

- Reverzibilne mere koje je EU preduzela ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Kosovom. EU je spremna da ukine ove mere u slučaju napretka u ispunjavanju postojećih zahteva ili da proceni dalje mere prema obe strane, ako bude potrebno - naglašava se.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading