PREDSEDNIK VUČIĆ PORUČIO: U ovom stadijumu nema čak ni nade za ZSO

Autor:

Vesti

03.07.2023

21:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Mark Rute rekao je da se Holandija zalaže za deeskalaciju odnosa između Beograda i Prištine i da je važno da se Mapa puta sprovede

PREDSEDNIK VUČIĆ PORUČIO: U ovom stadijumu nema čak ni nade za ZSO

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da Briselski sporazum, koji je još uvek na snazi, nije sproveden u svom najvažnijem delu, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kao i da u ovom stadijumu ''nema čak ni nade da će se uskoro formirati''.

- Ako mene pitate za dokument i implementaciju svega što je do sada potpisano moram da vam kažem, bio je, i još uvek je na snazi Briselski sporazum koji smo potpisali pre 10 i više godina, a još nije sproveden u svom najvažnijem delu, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje holandskog novinara na zajedničkog konferenciji za medije sa predsednicima vlada Kraljevine Holandije i Velikog Vojvodstva Luksemburg, Markom Ruteom i Gzavijeom Betelom.

Vučić je naveo da je to bio preduslov za sve drugo, a da u ovom stadijumu, kako je rekao, veruje da može da kaže, da nema čak ni nade da ćemo uskoro da vidimo ZSO.

- Verujem da bi trebalo da razgovaramo jedni sa drugima, da se mnogo više razumemo i zbog toga sam duboko zahvalan Marku Ruteu i Gzavijeu Betelu na tome što su želeli da 'protraće' svoje vreme ovde na Balkanu i da razgovaraju sa 'malim ljudima' iz ovog regiona i da vide kako mogu da budu od pomoći, i zbog toga sam ja veoma zahvalan obojici - rekao je Vučić.

Premier Luksemburga Betel rekao je, odgovarajući na pitanje holandskog novinara, da li bi EU trebalo da izvrši veći pritisak na obe strane da konačno nađu rešenje i kompromis, rekao da nije tu da sudi i da kaže ko je zaradio pozitivne, a ko negativne poene.

- Za mene ono što jeste važno jeste da saslušam i nadam se, a ovo je moja najveća želja, da će u narednim  danima i nedeljama zahvaljujući ovoj poseti da vidimo neki napredak i da će biti deeskalacije i da nećemo morati da govorimo o pritiscima. To je moja želja - rekao je on.

Premijer Mark Rute rekao je da se Holandija zalaže za deeskalaciju odnosa između Beograda i Prištine i da je važno da se Mapa puta sprovede.

- Nije na nama da procenimo ko radi više od onog drugog, jer to ne pomaže. Ne možemo da kažemo 'treba više da se uradi na srpskoj strani ili na strani Kosova', ali treba da se uradi što je više moguće da se drže Mape puta i da dođe do pune implementacije, a i jasno je da smo o tome razgovarli sa predsednikom Srbije i za nas je to bio veoma koristan deo razgovora - dodao je on i rekao da će se bez sumnje sa tim razgovorima nastaviti. 

Rute je ponovio da će puna implementacija evropske Mape puta dovesti do najbržeg puta za deeaskalaciju i da je to molba i ponovio da će se sutra razgovarati sa prištinskom stranom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (90)

Loading
Sanja

03.07.2023 21:44

Zapad ne uviđa važnost postojanja ZSO.

Keti

03.07.2023 21:45

Pozicija Srbije nije baš jednostavna , misleći se na situaciju na KiM. Važno vratiti se dijalogu

Petar

03.07.2023 21:45

Ukoliko Kurti ne ispuni zahtev za formiranje ZSO, nema šta više da se pregovara!

Mia

03.07.2023 21:48

Kurti žestoko izbegava formiranje ZSO,nastavlja da teroriše Srbe na KiM.