PREMIJER HOLANDIJE NAKON SASTANKA SA VUČIĆEM: Važno da Beograd i Priština preduzmu korake ka deeskalaciji i normalizaciji

Autor:

Vesti

03.07.2023

20:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je dodao da su ga zabrinule tenzije na Kosovu i Metohiji

PREMIJER HOLANDIJE NAKON SASTANKA SA VUČIĆEM: Važno da Beograd i Priština preduzmu korake ka deeskalaciji i normalizaciji

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Premijer Holadnije Mark Rute izjavio je danas da je važno da Beograd i Priština preduzmu korake ka deeskalaciji i normalizaciji odnosa kroz dijalog pod okriljem Evropske unije.

On je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom u Palati ''Srbija'', poručio da su deeskalacija i normalizacija odnosa od suštinske važnosti kako za dve strane na KiM, tako i za širi region i Evropu u celini.

Dodao je da su ga zabrinule tenzije na Kosovu i Metohiji, kao i nasilje prema civilima, novinarima i misijama EU i NATO.

- Usled rata u Ukrajini, važnije je nego ikada da delujemo zajedno - naglasio je Rute, dodavši da su za dalje napredovanje Prištine i Beograda na putu ka Evropskoj uniji ključni stabilni odnosi, ali i jačanje vladavine prava, zaštita prava manjina, obezbeđivanje slobode medija i borba protiv dezinformacija.

Istakao je da su on i luksemburški premijer došli u Srbiju jer su odlučni da osnaže partnerstvo tri zemlje na nivou Evropske unije, ali i na bilateralnom i trilateralnom nivou.

Rute je naveo da je Evropska unija daleko najveći investitor u Srbiji, a ujedno i najveći trgovinski partner Srbije, dodavši da su zemlje Beneluska među prvih pet najvećih investitora u Srbiji.

- Nekoliko holandskih trgovinskih misija je u procesu da dođu ovde i one žele da jačaju partnerstva - naveo je holandski premijer.

Govoreći o imigracijama, Rute je rekao da je Srbija preduzele pozitivne mere, kao i da je važno da se nastavi tim putem kako ilegalne imigracije na Zapadnom Balkanu ne bi bile izvor zabrinutosti.

Istakao je da Holandija i Evropska unija nastavljaju da podržavaju Ukrajinu i da veruju da ona može da pobedi u ratu protiv Rusije, te da u tom procesu koriste svu podršku koju mogu da dobiju.

- Od suštinskog je značaja da se zaustavi ruska agresija i da se izborimo protiv njenih negativnih uticaja na naš kontinent - rekao je Rute.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (4)

Loading
Sanja

03.07.2023 20:25

Srbija je uvek za dijalog ali Priština mora da prestane sa terorom nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Nikola

03.07.2023 20:27

Beograd intenzivno preuzima korake ka deeskalaciji, ali se to ocekuje i od druge strane

Nana

03.07.2023 20:27

Važno da Beograd i Priština preduzmu korake ka deeskalaciji i normalizaciji

Sanja

03.07.2023 20:28

Srbija je uvek za dijalog ali Priština mora da prestane sa terorom nad Srbima na Kosovu i Metohiji.