"KURTI NIJE HTEO DA PRIHVATI... SASTANAK JE BIO OKONČAN!" Obraćanje Petra Petkovića: Kurti je sam sebe isterao na čistac!

Autor:

Vesti

18.09.2023

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petković je podsetio da se svakodnevno nastavlja maltretiranje Srba na Kosovu i Metohiji, uključujući napade na srpske mladiće.

"KURTI NIJE HTEO DA PRIHVATI... SASTANAK JE BIO OKONČAN!" Obraćanje Petra Petkovića: Kurti je sam sebe isterao na čistac!

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Petar Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, izjavio je na konferenciji za novinare da je premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, izneo niz laži i neistina u vezi sa Beogradom i procesom dijaloga.

- Kurti je danas izneo niz laži i neistina kada je reč o Beogradu i samom procesu dijaloga. On to radi da bi prikrio osudu EU nakon neuspešnog zaršetka dijaloga, jer je Borelj decidirano rekao da je jedini krivac - Priština. Kada Kurti kaže da neće formirati Zajednicu srpskih opština, da neće ni da uđe u razgovore o izradi statuta. On je zapravo sebe isterao na čistac. Jasno je da ne želi nikakav dijalog, nikakav kompromis - rekao je na početku obraćanja Petković.

Petković je istakao da Kurti pokušava prikriti osudu EU nakon neuspešnog završetka dijaloga, jer je visoki predstavnik EU, Josep Borrell, jasno rekao da je jedini krivac za neuspeh Priština.

- Umesto da posluša i krene u pravcu koji od njega traži EU, gde se jasno kaže da se hitno preduzmu mere ka deeskalaciji, da kosovska policija mora da se povuče iz opštinskih zgrada, da se uđe u procedure za izbore na severu KiM i da se uđe u formiranje Zajednice srpskih opština... Kurtiju ne pada napamet da krene u tom pravcu. U danu dijaloga, on šalje policiju u Leposavić i Zubin potok, zadržavaju srpsku robu. Umesto deeskalacije mi vidimo novo zaoštravanje - rekao je Petković. 

Petković je napomenuo da Kurti nije želeo da razgovara o deeskalaciji i da nije želeo da formira Zajednicu srpskih opština. Umesto da se posveti deeskalaciji, kosovska vlada je preduzela 22 eskalatorna poteza od 3. juna, što dodatno zaoštrava situaciju.

- Imali smo razgovore i mislim da su oni neuspešno završeni. I mi i Albanci imamo svoje predloge. Na kraju mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni predlog EU, a Kurti nije želeo da prihvati i sastanak  je okončan - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu nakon sastanka.

Takođe, Petković je podsetio da se svakodnevno nastavlja maltretiranje Srba na Kosovu i Metohiji, uključujući napade na srpske mladiće.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (21)

Loading
Vega

18.09.2023 13:15

Nadam se da će predstavnici EU napokon otvoriti oči i videti ko je zapravo Kurti.

Jovana

18.09.2023 13:21

Курти је јасно дао до знања да не жели било какаву сарадњу.

sanja

18.09.2023 13:21

Pa bilo je i za ocekivati da na Srbiju svali krivicu, kao i za sve do sada.

Nikola

18.09.2023 13:22

Kurtijev rećim se nastavljha mržnjom prema Srbima na Kim , svi zanju da je Kurtijev jedini cilj da pokuša da protera sve Srbe na Kim