DRECUN O SUDBINI DIJALOGA: Ove korake EU mora da preduzme ako želi da se pomerimo s mrtve tačke

Autor:

Vesti

16.09.2023

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako hoćemo napredak, onda moramo da otklonimo uzrok koji je doveo do neuspeha na ovom sastanku - rekao je Milovan Drecun.

DRECUN O SUDBINI DIJALOGA: Ove korake EU mora da preduzme ako želi da se pomerimo s mrtve tačke

Foto: Tanjug

Dobra strana neuspelih pregovora u Briselu je ta što je postalo jasno da je prištinska strana ta koja ometa postizanje bilo kakvog napretka u dijalogu, ocenio je Milovan Drecunpredsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju.

Imajući u vidu da su stavovi strana bili unapred "snažno definisani", to je, smatra on, zaista očekivana situacija.

- Jedina nepoznanica bila je da li su možda posrednici EU u ovim pregovorima pripremili nešto novo, neki novi predlog ili možda nekakve mere kojima bi zapretili Prištini, i tu se praktično ništa novo nije desilo. Napravljen je taj nekakav kompromisni predlog samo o redosledu pregovora, dakle o čemu da se razgovara paralelno - navodi Drecun.

Uprkos pesimističnim stavovima o nastavku dijaloga koji se mogu čuti, on smatra da će ih u budućnosti biti jer ne bi bilo dobro ni za jednu stranu da se proces zaustavi.

Od ključnog značaja je održavati komunikaciju između Beograda i Prištine kako bi se eventualno postigao dogovor u budućnosti, ali ističe da je ključno rešiti uzrok neuspeha, a to je Kurtijeva insistencija na de fakto priznanju, kako bi se napredovalo u pregovorima.

- Ako hoćemo napredak, onda moramo da otklonimo uzrok koji je doveo do neuspeha na ovom sastanku. Borelj je sam rekao da je uzrok neuspeha ovog sastanka i nepostizanja dogovora, insistiranje Aljbina Kurtija na priznanju - podsetio je i dodao da je u tom slučaju na EU da otkloni taj razlog i ubedi ga da odustane od toga.

Ukoliko to uspeju, neće biti neuspeha na sledećem sastanku, smatra Drecun.

Naredni koraci poznati do oktobra

Iz evropskih diplomatskih krugova najavljuju da će se o narednim koracima razgovarati sledeće nedelje na marginama GS UN, kao i da će naredni potezi Brisela biti poznati do oktobra.

Podsetimo, za pregovaračkim stolom u Briselu su se našli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija Aljbin Kurti, ali na sastanku nije došlo do dogovora niti bilo kakvog pomaka.

Dok iz Prištine stižu zabrinjavajuće pretrnje na račun Srba i Srpske liste, Beograd je zabrinut, ali ostaje dosledan svojoj politici - Briselski sporazum se mora sprovesti u delo. Za to vreme, Evropa razmatra nove mere i konsultacije sa zemljama članicama i Sjedinjenim Državama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading