JEZIVI DETALJI O TAČIJEVIM ZLOČINIMA! "OVK mi je otela člana porodice, delove tela smo našli godinama kasnije"

Autor:

Vesti

29.08.2023

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Delimični posmrtni ostaci otetog pronađeni su godinama kasnije - preneo je tužilac Metju Holing u sažetku svedokovog iskaza koji je potpuno zatvoren za javnost

JEZIVI DETALJI O TAČIJEVIM ZLOČINIMA! "OVK mi je otela člana porodice, delove tela smo našli godinama kasnije"

Foto: Tanjug/AP

Hašim Tači

Zaštićeni svedok u Hagu, na suđenju Hašimu Tačiju, rekao je da je teroristička OVK, u leto 1998. godine presrela i odvela člana porodice kod sela Drenovac u opštini Orahovac.

Pokušaji da se raspitaju o sudbini otetog ili da ga vide ostali su neuspešni.

- Delimični posmrtni ostaci otetog pronađeni su godinama kasnije - preneo je tužilac Metju Holing u sažetku svedokovog iskaza koji je potpuno zatvoren za javnost.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Brutalni zločini pripadnika tzv. OVK

Prema optužnici, u Drenovcu je bio jedan od više od četrdeset pritvora u kojima je OVK držala, zlostavljala, mučila i ubijala Albance koje je smatrala "kolaborantima" sa srpskim vlastima, Srbe i Rome.

Zajedno sa Tačijem, za zlodela nad Albancima, Srbima i Romima, 1998-99, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading