BIVŠI AMBASADOR U SRJ AJVORI ROBERT POPLJUVAO ALIŠU KERNS: Priča besmislice!

Autor:

Vesti

15.08.2023

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ajvori Roberts odgovorio je Ališi Kerns na njene tvrdnje da je Srpska pravoslavna crkva učestvovala u švercu oružja iz centralne Srbije na KiM

BIVŠI AMBASADOR U SRJ AJVORI ROBERT POPLJUVAO ALIŠU KERNS: Priča besmislice!

Foto: YouTube/Printscreen

Bivši britanski ambasador u SR Jugoslaviji ser Ajvori Roberts, danas je izjavio da su besmislene tvrdnje britanske poslance Ališe Kerns, kojima navodi da je Srpska pravoslavna crkva učestvovala u švercu oružja iz centralne Srbije na KiM, i to tako što je navodno koristila vozila hitne pomoći.

- Balkan u celini je plodno područje za teorije zavere, lažne vesti i dezinformacije. Ne mislim da bi parlamentarci Velike Britanije ili drugih zemalja trebalo da se uključe u pogoršanje situacije i sprečavanje dogovora širenjem očigledno lažnih informacija. Tvrdnje Ališe Kerns o švercu oružja su besmislica - rekao je Roberts u intervjuu za Demostat.

Povodom navoda pojedinih medija da britanska obaveštajna služba navodno priprema novi rat na KiM, kao i da je Kerns agentica službe, Roberts je ocenio da bi "i ne baš bistro dete, primetlio da su te priče besmislene".

Govoreći o francusko-nemačkom planu, kao i o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), on je rekao da mora doći do konačnog sporazuma dve strane, kao i da Priština mora da ispoštuje obavezu i osnuje ZSO.

- Obaveze koje je jedna strana preuzela moraju se poštovati. Ali, realizacija Zajednice srpskih opština nije sama sebi cilj. Ono što je važno jeste da se zadrži zamah ka konačnom sporazumu i zbog toga moramo da nastavimo da razgovaramo o obliku tog sporazuma - rekao je Roberts.

Republika

Foto: wikimedia.org

Ališa Kerns

On smatra da je najbolje rešenje za pitanje KiM, kao što je bilo i za probleme u Hrvatskoj i Bosni, da se ljudima omogući da ostanu u svojim domovima i da se njihova ljudska prava i prava kao manjine poštuju od strane većine dok oni, zauzvrat, treba da prihvate vladavinu prava države u kojoj žive.

- Masovne migracije, kakve smo videli iz Krajine, nisu dobro rešenje i ako su teritorijalne razmene konsenzusom bile jedini način da se to izbegne, onda im treba dati pravo da budu razmatrane - rekao je Roberts.

Misli da će srpska manjina na KiM dobiti autonomiju, što je, kako je naveo, bolan kompromis koji ce prištinsko rukovodstvo morati da napravi.

- Srpska manjina sa svoje strane mora da prihvati da se autonomija odnosi i na kulturu i privredu i na lokalnu samoupravu, a ne na pravo na otcepljenje. To je gorka pilula koju srpska strana mora da proguta zauzvrat. Biće teško finalizirati sporazum, ali svi moraju da misle o dugoročnim koristima, a ne o kratkoročnim bolovima - rekao je bivši britanski ambasador u Beogradu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading