MINISTARKA GRUJIČIĆ: Cela Evropa će tek osetiti zdravstvene posledice zbivanja u Ukrajini

Autor:

Vesti

15.08.2023

23:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da se protiv Srbije i Crne Gore 1999. godine vodio hemijski i nuklearni rat i naglasila da ne isključuje da, baš kao što je neko vršio eksperiment u SRJ sa primenom osiromašenog uranijuma, sada to radi u Ukrajini.

MINISTARKA GRUJIČIĆ: Cela Evropa će tek osetiti zdravstvene posledice zbivanja u Ukrajini

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Danica Grujičić

Grujičić je navela da u Srbiji postoje brdsko-planinski delovi, dok je Ukrajina uglavnom ravnica, zbog čega je i prenošenje štetnih materijala tamo daleko lakše, mada od hemijskog zagađenja i zagađenja životne sredine niko ne može da bude zaštićen.

"Mislim da će se sve ovo što se dešava u Ukrajini odraziti na sve zemlje Evrope. Pitanje je samo da li će to moći da se dokaže i kako i da li će im političari dozvoliti da naprave takvo ispitivanje", rekla je Grujičić u intervjuu za Sputnjik.

Ona je kazala da su kolege na VMA bile vrlo spremne da sve srpske vojnike koji su bili izloženi dejstvu te municije prate zdravstveno, onako kako je to trebalo da se radi.

"Nažalost, i tu je bila jača politika i sa tim projektom se prekinulo. Da li ćemo mi imati snage i mogućnosti da sa tim nastavimo i vidimo šta je bilo sa svim tim ljudima? Vidimo da su nam svi generali koji su učestvovali u tim ratnim dejstvima oboleli od malignih bolesti", navela je Grujičić.

Prema njenim rečima, neko će reći da je to stres, naglašavajući da definitivno može da se dokaže da je i osiromašeni uranijum i hemijsko zagađenje.

"Novi Sad, Bor i Pančevo su bili proglašeni gradovima nebezbednim za život. A gde je Kosovo i Metohija? Zašto je bilo potrebno tako gađati? Ja apsolutno tvrdim da je napravljen eksperiment od koga stradaju, ne samo pripadnici našeg naroda, nego i Hrvati, Mađari", rekla je Grujičić.

Ona je navela da je pokušala da u nekoliko intervjua dopre do onih koji odlučuju u Ukrajini i do građana Ukrajine, koja je pristala da primi sa Zapada projektile s osiromašenih uranijumom, iako će, upozorava, sva ta zagađenja imati posledice po njihovo zdravlje.

"Ružno je uopšte što se vodi rat, da ne ulazimo sada u političke razloge zašto je do toga došlo, kako je došlo i ko ga je organizovao. Ali, sa zdravstvenog aspekta, zaista je strašno da dozvolite upotrebu osiromašenog uranijuma na toj teritoriji, a vi ste u situaciji da ne morate to da primate", rekla je ministarka.

Kazala je da će to oružje godinama posle imati posledice po zdravlje, "što je najgore i dece", jer, kako je upozorila, svaka eksplozija oslobađa različite vrste i kancerogenih i toksičnih materija.

Grujičić se osvrnula i na situaciju sa zdravstvenim sistemom Srbije na teritoriji Kosova i Metohije, gde se zdravstvene ustanove žale na nedostatak lekova i medicinskog materijala.

„Mislim da je sada tamo jedan od najkritičnijih trenutaka, ako ne računamo 1999. i pogrom 2004. Kancelarija za KiM i Ministarstvo zdravlja rade zajedno da pronađemo rešenja da se naše ustanove snabdeju lekovima na način kako je to moguće", dodala je ona.
Prema njenim rečima, sad više to nije pitanje politike, već pitanje da li će bilo kakva zdravstvena usluga dole da se dobije, i u domovina zdravlja i u bolnicama. 

S druge strane, kaže, ne treba zaboraviti da naše usluge koriste i Albanci i ne smemo dozvoliti da bolestan čovek ne dobije pomoć bilo kojoj naciji da pripada.

"Mora postojati nekakva granica i u tim političkim postupanjima. A ta granica je zdravlje ljudi“, istakla je Grujičić.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading