Ulaganje u energetsku efikasnost – najisplativija investicija

Autor:

Vesti

07.07.2023

16:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do sada su održane radionice u Beogradu, Somboru, Zaječaru i Novom Sadu, u okviru projekta „Bolja energija“ koji realizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

Ulaganje u energetsku efikasnost – najisplativija investicija

Foto: PKS

Oko 150 profesionalnih upravnika zgrada i predstavnika lokalne samouprave obučeno je za primenu  energetske efikasnosti u stambenim zgradama, na do sada održanim  radionicama u Beogradu, Somboru, Zaječaru i Novom Sadu, u okviru projekta „Bolja energija“ koji realizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

Seriji radionica, namenjenih organizatorima profesionalnog upravljanja, upravnicima višestambenih zgrada, opštinskim energetskim menadžerima i službenicima lokalnih samouprava zaduženim za stambena pitanja, prethodila je jednodnevna ekspertska obuka trenera, kako bi svoja znanja u oblasti energetske efikasnosti zgrada preneli na upravnike i predstavnike lokalne samouprave. 

Foto: Promo/PKS

 

Obuka trenera obuhvatila je pregled sektora višestambenog stanovanja u Srbiji, uredbe koje regulišu pitanja vezana za stambene zgrade i EE/OIE, tehničko-ekonomska rešenja primene EE i OEI u zgradarstvu, zatim, studije slučaja energetske sanacije stambenih zgrada u Srbiji i regionu, praktično iskustvo i primer energetske sanacije energetski neefikasne zgrade, ulaganja u energetsku sanaciju stambenih zgrada i uloge upravnika zgrada i lokalne zajednice.

Foto: Promo/PKS

 

Ekspert za modele finansiranja mera energetske efikasnosti Ankica Barbulov smatra da je ulaganje u mere energetske efikasnosti investicija za budućnosti i jedna od najisplativijih. Marko Arsenijević, profesionalni upravnik i predavač PKS u radionicama, kaže da se prijavio za obuku, jer je unapređenje energetske efikasnosti neophodnost.

- Zemlje u okruženju već uveliko primenjuju mere energetske efikasanosti dok su stambene zgrade u Srbiji u velikoj meri energetski neefikasne i postoji veliki prostor da se adekvatnom sanacijom racionalizuje potrošnja električne energije. To podrazumeva zamenu stolarije i fasada, postavljanje solarnih panela - kaže Arsenijević.

Foto: PKS

 

Polaznici obuke stiču znanja o mogućnostima unapređenja energetske efikasnosti u stambenim zgradama, osposobljavaju se da identifikuju potrebe za energetskom rekonstrukcijom zgrade, kao i da pronađu raspoložive modele finansiranja, izvore sredstava i procedura neophodnih za unapređenje efikasnosti.

- Upravo su profesionalni upravnici i predstavnici lokalne samouprave jedan od najvažnijih aktera u celom procesu, jer oni treba pre svega da se informišu o ovoj temi i da primene znanje u praksi kada u punom kapacitetu počne primena zakona i propisa o energetskoj efikasnosti - kaže Milica Knežević, master inženjer arhitekture, ekspert PKS za energetsku efikasnost.

Foto: PKS

 

Učesnici dosadašnjih obuka navode da je, osim stručnog znanja, korist od ovih radionica što će informacije o energetskoj efikasnosti pomoći u komunikaciji sa stanarima, kojima će lakše i bolje moći da ukažu na značaj ekonomske uštede. „Važno je da objasnimo stanarima koje su prednosti energetski efikasnih zgrada ali i da predstavimo modele finansiranja koji su im na raspolaganju jer je ekonomski faktor vrlo bitan“, navodi profesionalna upravnica Nataša Karliček.

Foto: PKS

 

Jadranka Ilić, inženjer arhitekture i energetski menadžer u opštini Savski venac ukazuje da su obuke važne i zbog unapređenja zaštite životne sredine.

- Meni kao arhitekti važno je da zgrade budu zaštićene i da budu energetski efikasne. Mi smo kao opština već učestvovali u obnovi fasada i važno nam je da promovišemo ovu temu u široj javnosti kako bi građani shvatili koliko je važno primenjivati mere energetske efikasnosti u održavanju zgrada - kaže Ilić.

Foto: Promo/PKS

 

Privredna komora Srbije i USAID-ov projekat “Bolja energija” potpisali su ugovor o saradnji i realizaciji besplatnih obuka namenjenih profesionalnim upravnicima višestambenih zgrada, opštinskim energetskim menadžerima i službenicima lokalnih samouprava zaduženim za stambena pitanja. 

Foto: Promo/PKS

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading