KURTIJEV TEROR OPASNIJI OD RATA U UKRAJINI: Kosovo glavna tema na samitu u Moldaviji!

Autor:

Vesti

01.06.2023

16:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odnosi Beograda i Prištine zaokupili pažnju svetskih lidera, među kojima su i francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc

KURTIJEV TEROR OPASNIJI OD RATA U UKRAJINI: Kosovo glavna tema na samitu u Moldaviji!

Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Na Samitu evropske političke zajednice u moldavskoj prestonici Kišinjevu glavna tema među svetskim zvaničnicima je problem Kosova i Metohije. Više vremena i prostora posvetili su odnosima Beograda i Prištine, nego krizi u Ukrajini.

O tome su govorili i predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić već je imao niz sastanaka sa svetskim zvaničnicima, sa kojima je, takođe razgovarao o Kosovu. Među njima je i Makron.

- Zahvalio sam predsedniku Makronu na čvrstom stavu i podršci koju je pružio Srbiji povodom najnovijih dešavanja na KiM. Izrazio sam zabrinutost zbog najnovije eskalacije nasilja na KiM, a sa predsednikom Makronom sam razgovarao i o daljim koracima u cilju održanja mira i stabilnosti u regionu - naveo je na Inastagramu predsednik.

Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić o Kosovu na samitu u Moldaviji

O napetoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini razgovarao je  i sa premijerima Španije, Luksemburga, Holandije Pedrom Sančezom, Gvazijom Betelom, Markom Ruteom, ali i predsednicom EK Ursulom fon der Lajen. Na marginama samita sasatao se i sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, kancelarom  Austrije Karlom Nehamerom, a razgovarao je i sa liderima regiona, među kojima je bio i predsednik Crne Gore Jakov Milatović. 

Predsednik je imao i sastanke sa srpskom članicom Predsedništva BiH  Željkom Cvijanović, predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, premijerom Albanije Edijem Ramom i Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

U Moldaviji je i tzv. kosovska predsednica Vljosa Osmani. Kao i ukrajinski predsednik  Volodimir Zelenski s kojim je Vučić, kako je naveo, imao kratak razgovor. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Brza

01.06.2023 16:13

Kurtiju se treba stati na put, ovo je postalo nepodnosljivo

Sanja

01.06.2023 16:14

Kurti je zaslužio sankcije, Srbija ima svoje principe koji su okrenuti ka očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Jelena

01.06.2023 16:14

Kurtijev teror nad Srbima je jeziv. Zato je to i glavna tema bila na Samitu.

Jelena

01.06.2023 16:15

Kurti je nadrljao čim je bio glavna tema na Samitu.