ZA VASKRŠNJI UTORAK VERNICI OBAVEZNO RADE OVO: Iskoristite na najbolji način NAJSREĆNIJI dan u godini da bi vam se želja ostvarila

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veruje se da će se na Vaskršnji utorak želje ostvariti.

ZA VASKRŠNJI UTORAK VERNICI OBAVEZNO RADE OVO: Iskoristite na najbolji način NAJSREĆNIJI dan u godini da bi vam se želja ostvarila

Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Vaskrs slave tri dana. U kalendaru SPC su crvenim slovom obeleženi Vaskršnja nedelja, Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

Vaskrs se slavi od vremena prvih apostola, a njegova suština se objašnjava rečima Svetog apostola Pavla, zapisanih u apostolskim delima: "Ako Hristos ne vaskrse, prazna je propoved naša i prazna je vera naša".

Praznovanjem Vaskrsenja hrišćani naglašavaju svoju veru i pobedu života nad smrću. 

Treći dan praznovanja zove se i Vodeni, Svetli utorak, a po verovanju se smatra i najsrećnijim danom u godini. Ako se dete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovečno. Takođe, postoji verovanje u narodu da na ovaj dan treba da se gostite i uživate. Mnogi smatraju da će ih sreća pratiti ako im danas dođu drugari i porodica, kao i šira rodbina. Zato, danas isplanirajte da odete kod nekoga u goste. Ako danas putujete, obavezno zamislite želju jer se veruje da će se ostvariti.

Foto: Shutterstock

Stara narodna verovanja za Vaskršnji utorak

Oni koji se danas venčaju, smatra se da će im brak biti stabilan i srećan.

Takođe, do srede još uvek važi običaj da se kuca jajima koje ste spremali za Vaskrs. Danas takođe važi pravilo da ne treba još uvek raditi kućne poslove, ali samo "teže". 

Ovaj utorak se smatra najboljim utorkom u celoj kalendarskoj godini.

Zato je, prema predanju i verovanju, jedina stvar koju u ova tri dana vernici moraju da poštuju, to da dele radost sa svojim bližnjima.

Verovanje je i da oni koji se ogluše o to pravilo prkose Bogu i Hristu i da im neće ići u životu "kako treba".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading