KURTI IMA PAKLENI PLAN! Smislio kako da izbegne formiranje ZSO! PRETI NOVA ESKALACIJA NASILJA NA SEVERU KOSMETA!

Autor:

Vesti

17.04.2023

23:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sat otkucava, a atmosfera je sve napetija na severu Kosmeta

KURTI IMA PAKLENI PLAN! Smislio kako da izbegne formiranje ZSO! PRETI NOVA ESKALACIJA NASILJA NA SEVERU KOSMETA!

Foto: Tanjug/AP

Do tzv. lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije ostalo je svega šest dana, a glasanje koje će bojkotovati ogromna većina Srba moglo bi da dovode do nove eskalacije nasilja poput onog viđenog krajem prošle godine.

Analitičari upozoravaju da bi tako održani izbori i dolazak Albanaca na čelo četiri srpske opštine na severu KiM dodatno ugrozili stabilnost u celom regionum ali i usporili formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

ZABRINJAVA I ŠTO ZAPAD ĆUTI

Podsećanja radi, vanredni lokalni izbori na severu KiM raspisani su kada su Srbi odlučili da napuste sve prištinske institucije nezadovoljni što već 10 godina čekaju na formiranje ZSO-a.

Priština je u decembru pod uticajem međunarodne zajednice, odložila tzv. lokalne izbore za četiri meseca. međutim, sada po svemu sudeđi ne odustaje od njih iako se okolnosti nisu promenile. Što je najgore međunarodna zajdenica na takav potez Prištine ćuti.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak gotove da ni ne obaraća pažnju na njih, prenosi beogradski medij.

KURTI POSTAVLJA GRADONAČELNIKE

Samoproglešeni premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti sastao se sa četvoricom kandidata svog "Samoopredelje" za gradonačelnike u četiri Srpke opštine na severu KiM zbog čega je reagovao direkror Kancelarije za KiM Petar Petković i optužio međunarodnu zajednicu za licemerje. Sličan stav imao je i predsednik Aleksandar Vučić na sastanku sa Srbima sa KiM u Raški.

- Misilim da je bolje da stvari budu očigledne i da više nikoga ne foliraju. Da ne glumataju da je to najdemokratskija država na jugoistoku Evrope - rekao je Vučić.

Takođe, postoji mišljenje da ukoliko Albanci dođu na čelo četiri srpske opštine na severu KiM biće još teže uspostaviti ZSO.

Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku upozorva na opasnost od incidenata.

- Ako se održe pod trenutnim uslovima, verovatnoća da će doći do incidenta je velika - saopštila je Grubješić za jedan beogradski medij.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading