"KURTI JE PRISTAO NA NEŠTO ŠTO JE NEPOVOLJNO ZA KOSOVO"! Server nezadovoljan sporazumom u Ohridu: To Vučića vraća u Evropu!

Autor:

Vesti

23.03.2023

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki profesor i albanski lobista Danijel Server rekao je da Ohridski sporazum premijera Kurtija i predsednika Vučića nema nikakvu suštinu osim ideje samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu.

"KURTI JE PRISTAO NA NEŠTO ŠTO JE NEPOVOLJNO ZA KOSOVO"! Server nezadovoljan sporazumom u Ohridu: To Vučića vraća u Evropu!

Foto: TANJUG/AP

Danijel Server je u intervjuu za RTV21 rekao da je premijer Kurti bio pod velikim pritiskom, ali je pristao na sporazum koji je nepovoljan za Kosovo.

Server je Ohridski sporazum ocenio kao veliki napredak u odnosu Beograda i Prištine.

-  To je bila mala evolucija u procesu, a ne u suštini. U sporazumu gotovo da nema nikakve suštine osim ideje o samoupravljanju srpske zajednice na Kosovu. Osim toga, tu nema mnogo. Sve je to proces.

On je naglasio da je Aljbin Kurti bio pod velikim pritiskom i da je pristao na nešto što je  štetno za Kosovo.

- Bio je pod ogromnim pritiskom, ali je pristao na nešto što je bilo štetno za Kosovo. Najveći problemi su oni koji nisu u okviru sporazuma.  Ali ja sam verovao da je imperativ da postoji odgovornost za teška pitanja i da se dođe do pitanja koja su Srbi vodili protiv kosovskih Srba da se priključe Kosovskim bezbednosnim snagama, na primer. Ovo je suštinsko pitanje sa moje tačke gledišta. Drugi je reciprocitet za Albance koji žive na jugu Srbije, to je suštinsko pitanje. Još pitanja ove prirode. Priznanje od 5 zemalja EU koje ne priznaju značilo bi veliki napredak. Nije da sam očekivao bilo šta od ovih stvari, ali kažem da su to ključna pitanja sa kojima treba da se pozabavimo - rekao je Sever izmedju ostalog.

Na pitanje da li to znači da je dogovor napravljen da bi se zadovoljila forma, a ne da bi se pronašlo rešenje, Server kaže da ovaj sporazum prija EU i SAD, iako nikoga nije zadovoljio od dve strane.

- Mislim da dosadašnji sporazum, ako nikoga nije zadovoljio, prija EU i SAD. Zato što su stvorili očekivanja. I sada mogu da kažu da ovaj posao opravdava očekivanja. Upravo to je rekao naš ambasador u Beogradu. On je rekao da ovo označava veliki povratak predsednika Aleksandra Vučića u Evropu. Mislim da to nije istina. Ali on je to javno rekao. Dakle, SAD i EU su dobile satisfakciju, ali ne vidim mnogo zadovoljstva ni za Srbiju ni za tzv. Kosovo i očekujem da će se ovaj relativno hladan mir nastaviti u pravcu postizanja pravog sporazuma. 

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (191)

Loading
Sale

23.03.2023 09:26

Narod na KiM nema razlog za brigu dok njihove interese brani i čuva lider kao što je Vučić!On nikada neće prihvatiti nešto što nije u njihovom interesu!

Uroš

23.03.2023 09:26

Formiranje ZSO-a na KIM-u omogućiće srpskom narodu miran i stabilan život bez terora i nasilja.

Sale

23.03.2023 09:27

Narod na KiM nema razlog za brigu dok njihove interese brani i čuva lider kao što je Vučić! On nikada neće prihvatiti nešto što nije u njihovom interesu! Živela Srbija!

Olja

23.03.2023 09:27

Istrajace Vucic u borbi za KiM. On je drzavnik koji se bori za svako parce Srbije.