SVI JUNACI NIKOM PONIKOŠE: Zanemeli protivnici zakona kojim je mogla biti izbegnuta i tragedija na Zvezdari

Autor:

Vesti

30.03.2023

15:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slučaj horora na na Zvezdari, gde je otac Uroš Pašajlić ćerku Lanu (8) godinama držao zatočenu i neuhranjenu, mogao biti izbegnut da je ishod javnih rasprava o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima bio drugačiji.

SVI JUNACI NIKOM PONIKOŠE: Zanemeli protivnici zakona kojim je mogla biti izbegnuta i tragedija na Zvezdari

Foto: ST/Nemanja Pančić, MUP, Tanjug

Novinom u tom zakonu bio je, naime, predviđen ulazak u stan bez naredbe suda. Predviđala se, dakle, mogućnost da policajci, ako se sumnja na vršenje krivičnog dela, i bez sudskog naloga izvrše pretres stana ako se sumnja na vršenje krivičnog dela.

A to bi najviše pomoglo, kako je ukazivala i zamenik sekretara MUP Milica Bondžić, za slučajeve nasilja u porodici:

- To su situacije kad komšije pozovu policiju jer su čule buku iz stana pored, kad kažu da je muž došao kući pre pola sata, da je smrdeo na alkohol, misle da je pijan... Vi, policija, kucate, ali niko ne otvara i, da, tada možete da uđete u stan.Uprkos tome Nacrt zakona naišao je na sabotažu dela opozicione javnosti i njihovih medijskih pomagača.

Kako je Republika već pisala isticali su se poslanica SSP Marinika Tepić, sudija Apelacionog suda Miodrag Majić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije o javnog značaja Rodoljub Šabić, poslanik DS Srđan Milivojević, kao i predstavnici stranke "Zajedno".

Svima njima Republika je poslala pitanja smatraju li makar sada - posle jezivog slučaja porodičnog nasilja na Zvezdari, koji je uznemirio javnost, da je taj i niz drugih porodičnih tragedija mogao biti izbegnut da je pomenuti zakon prihvaćen i da li su u međuvremenu promenili stav.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

Ali po principu "svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju ponikoše" zanemeli su.

Udostojio se jedino Šabić da progovori koji je kazao da nije menjao stav i da nema nikakvih razloga za to.

- Predlog zakona sadržavao je rešenje koje je policiji omogućavalo da i samo zbog osnova sumnje da se priprema krivično delo, dakle praktično po slobodnom nahođenju, ulazi u stanove građana. Tim rešenjim bi se potpuno dezavuisala, ismevala ustavna garancija nepovredivosti stana. 

Ali i po važećim zakonima (čl.158 ZKP), dodao je Šabić, postoji mogućnost da, izuzetno, i bez naredbe suda policija uđe u stan:

- Te izuzetne situacije su po zakonu "ako neko iz stana zove u pomoć" ili ako je neophodno radi otklanjanja "neposredne i ozbiljne opasnosti po ljude ili imovinu". Mislim da su konkretne okolnosti slučaja o kom govorite potpuno omogućavale i opravdavale primenu ovih zakonskih odredbi. Zašto nisu primenjene, to nije pitanje za mene već za nadležne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading