IZGLEDA SVETSKI! Gašić i Brnabić obišli renovirane prostorije Uprave za strance! (FOTO)

Autor:

Vesti

17.02.2023

15:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je danas renovirane prostorije Uprave za strance u zgradi SIV 3 na Novom Beogradu u kojoj je od početka ove godine do 12. februara za privremeni boravak u našoj zemlji podneto ukupno 8.011 zahteva.

IZGLEDA SVETSKI! Gašić i Brnabić obišli renovirane prostorije Uprave za strance! (FOTO)

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Brnabić je podsetila da su stranci do sada dolazili u Upravu u Savskoj ulici da se prijavljuju i dodala da je to bio njihov prvi kontakt sa našom državom, prvo lice naše zemlje koje vide, lice naše državne uprave i državne administracije.

Navela da je su u tim prostorijama uslovi bili katastrofalni, a samim tim i usluga nedovoljno kvalitetna.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 

Istakla je da je jedna od prvih stvari u mandatu ove vlade bilo da se otvori nova Uprava za strance.

Kako je rekla, prvi razlog za to bio je upravo u činjenici da je Uprava za strance prvo lice Srbije koje stranci koji dolaze u našu zemlju vide i da ona treba da predstavlja našu državu u pravom svetlu, zbog čega je bilo potrebno da se izmesti iz Savske ulice i da se poboljšaju uslovi rada policijskih službenika.

Kazala je da je tokom prošle godine u Srbiju došlo više od 65.000 stranaca i prijavilo se za privremeni boravak, a da je izdato više od 60.000 privremenih boravaka, te da je više od 35.000 stranaca tražilo radnu dozvolu.

- Taj trend se nastavio i u 2023. godini - rekla je Brnabić koja je renovirane prostorije Uprave za strance obišla zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem. Premijerka je istakla da je od 1. januara ove godine, zaključno sa 12. februarom, bilo više od 8.000 zahteva za privremeni boravak.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 

Navela je da je priliv stranaca važan, jer nam nedostaje radne snage i dodala da je to jedan od osnovnih problema sa kojim se suočava naša privreda i investitori, i domaći i strani.

Istakla je da je kao predsednica Vlade neizmerno zahvalna ministru Gašiću, što je čitav poduhvat oko rekonstrukcije i premeštaja prostorija Uprave za strance, uz svesrdnu pomoć Vlade Srbije, završen za manje od mesec dana.

Gašić je rekao da je Srbija postala izuzetno atraktivna strancima, kako turistički tako i za život i rad.

Istakao je da su prostorije Uprave za strance u potpunosti obnovljene i prilagođene širokom spektru poslova koje ta uprava obavlja.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 

Objasnio je da se prilikom odabira lokacije vodilo računa da se službene prostorije nalaze na pristupačnoj lokaciji, koja je dobro povezana mrežom gradskog prevoza, da raspolaže sa dovoljnim brojem parking mesta, kao i da nove službene prostorije budu lako dostupne osobama sa invaliditetom.

- Ovako organizovan i opremljen prostor bitno skraćuje period čekanja za zakazivanje termina i omogućava da u kraćem vremenskom roku bude obrađen veći broj zahteva što, svakako, stranim državljanima omogućava još efikasnije i komfornije ostvarivanje njihovih prava - rekao je Gašić. Istakao je da je Srbija ozbiljna i uređena država i da će se svi koji dođu u našu zemlju uveriti u ozbiljnost državne uprave i njenih institucija.

- Ovakva unapređenja mreže usluga koje pruža MUP imaju veliki uticaj i značaj na jačanje poverenja stranih državljana i njihov osećaj bezbednosti, što bitno utiče na ugled naše zemlje - rekao je Gašić i poželeo policijskim službenicima Uprave za strance uspešan i kvalitetan rad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading