NE VERUJEMO U SANKCIJE RUSIJI, ALI NE PODRŽAVAMO SVAKU ODLUKU MOSKVE: Vučić za Blumberg o udarnim pitanjima!

Autor:

Vesti

18.01.2023

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je intervju za Blumberg u kome je odgovarao na pitanja o odnosu Beograda i Moskve, kao i o situaciji na Kosovu i Metohiji.

NE VERUJEMO U SANKCIJE RUSIJI, ALI NE PODRŽAVAMO SVAKU ODLUKU MOSKVE: Vučić za Blumberg o udarnim pitanjima!

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Aleksadndar Vučić

Predsednik je podvukao da je Srbija zahvalna Rusiji što ga je podržala po pitanju južne srpske pokrajine, ali je naglasio da to ne znači da Beograd podržava svaku odluku Kremlja.

- Bili smo pod sankcijama skoro deset godina, zapravo osam godina, i ne verujemo da je to rešenje - rekao je Vučić u intervjuu koji nosi naslov "Rat u Ukrajini zaoštrava veze između Putina i njegovog starog srpskog saveznika".

Takođe, kako navodi "Blumberg", razlog takvog stava Srbije i to što od Rusije kupuje gas po ceni nižoj od tržišne.

Vučić je rekao da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji krajnji cilj, ali da naša zemlja i dalje odbija da uvede sankcije Rusiji i pridruži se evropskoj spoljnoj politici Unije.

Ipak, bilo bi pogrešno pretpostaviti da njegova vlada u potpunosti podržava rukovodstvo u Moskvi, napomenuo je Vučić.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- Nismo uvek oduševljeni nekim njihovim stavovima - rekao je Vučić.

- Mi imamo tradicionalno dobre odnose, ali to ne znači da podržavamo svaku odluku ili većinu odluka koje dolaze iz Kremlja - kazao je predsednik Srbije.

Vučić je u intervjuu za "Blumberg" kazao da mesecima nije razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Mi smo od samog početka govorili da nismo u mogućnosti i da ne možemo da podržimo napad Rusije na Ukrajinu - rekao je Vučić.

- Za nas je Krim deo Ukrajine, Donbas takođe, tako će i ostati - poručio je Vučića i dodao da "najgore tek dolazi" za obe strane u sukobu.

Tenzije na KiM

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vučić je napomenuo da radi na deeskalaciji sukoba poslednjih nedelja nakon što su Srbi koji žive na severu Kosova postavili barikade kako bi se oduprli vlastima u Prištini.

On je pohvalio snage predvođene NATO-om na toj teritoriji koje deluju pod nazivom KFOR zbog profesionalnog načina na koji su rešili situaciju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Ipak, tenzije na severu Kosova, pretežno naseljenom Srbima, deset puta su gore nego inače, rekao je on, dodajući da je uložio velike napore da ubedi Srbe da uklone barikade, jer bi "inače to dovelo do potpune katastrofe".

Vučić je rekao da bi bilo realnije ići malim koracima nego očekivati neki veliki i brzi dogovor koji bi podrazumevao i priznanje tzv. Kosova od strane Srbije.

- Moramo malim koracima da promenimo situaciju na terenu, da izgradimo poverenje između dve frakcije i da vidimo kako da se izborimo sa svim ostalim - rekao je Vučić.

- Ne sanjamo nešto za šta svi znamo da se neće dogoditi - dodao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading