VOJSKA ULAZI NA KIM ZA MANJE OD 15 MINUTA: Sve jedinice su dobile konkretne zadatke

Autor:

Vesti

27.12.2022

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na snazi neprekidno osmatranje prostora, svi u lancu su dobili konkretne zadatke, a jedinice iz Kopnene zone bezbednosti bi išle prve, objašnjava general.

VOJSKA ULAZI NA KIM ZA MANJE OD 15 MINUTA: Sve jedinice su dobile konkretne zadatke

Foto: Tanjug

Podizanje Vojske Srbije i svih jedinica MUP u najviši stepen borbene gotovosti, naredba, koju je pre nešto više od 24 sata izdao predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić, znači da su svi u vojnom sistemu dobili raspored zadataka, da su jedinice na položajima i da bi prve najbliže grupe vojnika mogle da uđu na Kosovo za manje od 15 minuta, pojašnjava u razgovoru za Srpski telegraf Vladimir Lazarević, penzionisani general-pukovnik Vojske Jugoslavije.

STEPEN OPASNOSTI

- Sve jedinice u Vojsci su dobile konkretne zadatke ko šta treba da radi, kao i rasporede za eventualnu upotrebu. Po pravilima, ako se predviđa upotreba jedinica za izvršenje nekog zadatka, one napuštaju kasarne i dolaze u rejon upotrebe. U zavisnosti od naređenja, može čitava vojska da bude u povišenom ili najvišem stepenu borbene gotovosti ili delovi jedinica kojima predstoji upotreba za izvršenje nekog konkretnog zadataka, a u zavisnosti od izvršene procene u odnosu na stepen opasnosti, odnosno stepen ugroženosti zemlje i naroda - pojašnjava Lazarević.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Lazarević

Na pitanje koliko je vojnika na raspolaganju u takvim situacijama, ovaj penzionisani general navodi da se odluka donosi nakon izvršene procene - da li je to jedinica ranga brigade, gde je više hiljada ljudi, ili neka posebno formirana operativna grupa, u kojoj može biti od više stotina do 1.000, 2.000 ljudi. Uz to ide i sve ono što ta jedinica ima na raspolaganju, u svom sastavu, ali i ono što dobija kao podršku - tenkovi, artiljerija, ratno vazduhoplovstvo.

- Ovaj nivo (podizanje Vojske u najviši stepen borbene gotovosti) znači i neprekidno osmatranje prostora, da je određen rejon iz kog bi se krenulo, zadatak, kao i prvi sledeći zadatak koji jedinica mora da izvrši - kaže Lazarević.

Petković: Odgovor na ratnu pretnju

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Petar Petković

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, poručio je da je stavljanje Vojske i jedinica MUP u najviši stepen borbene gotovosti odgovor na neposrednu ratnu pretnju i sve ono što čini Priština da bi izvršila udar na sever Kosova. Prema njegovim rečima, podignuta borbena gotovost znači punu odgovornost države i vlasti prema narodu i budućnosti zemlje.

- Nećemo dozvoliti da se desi pogrom našeg naroda. Sve vreme smo činili sve da sačuvamo mir, podižemo našu zemlju, ekonomiju, da otvaramo nove fabrike, da podižemo plate i penzije. Tražili smo načine kako da normalizujemo odnose s Prištinom i kada nije htela da razgovara - naveo je Petković, kao i da je Srbija spremna da sačuva mir, ali i da odgovori na pretnje koje dolaze od Prištine.

RASPORED ULASKA

Komentarišući koliko Vojsci Srbije treba da stigne do Kosova, Lazarević podseća da mi imamo jedinice koje su blizu linije, recimo, u Kopnenoj zoni bezbednosti.

- Jedinice su tu godinama, izvršavaju redovne zadatke u okviru Kumanovskog sporazuma i po Rezoluciji 1244. Kopnena zona bezbednosti je po dubini pet kilometara, to je nekoliko stotina metara ili desetina metara od administrativne linije, njima je potrebno manje od 15 minuta da uđu na Kosovo. Jedinice iz Kopnene zone bezbednosti bi išle prve, tamo ima i tenkova, a ratna avijacija je u rejonima baziranja, u dubini, ali im ne treba mnogo vremena - dodaje ovaj general-pukovnik VJ u penziji.

Vučević i Mojsilović na administrativnoj liniji

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su juče deo jedinica Vojske Srbije i policije koji se nalaze duž administrativne linije i tom prilikom se uverili u visok moral i spremnost pripadnika Vojske i policije da brzo i odlučno izvrše sve postavljene zadatke, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Zbog aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji vojska i policija su u najvišem stepenu pripravnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Tita

27.12.2022 23:12

Onda nama NATO j..e mater za 10 min.

Opanak

28.12.2022 01:14

@Tita - Tita...Nato i 10min. pa Nato nije uspeo vojsku na Kosovu da takne dva meseca, ili si glup/a totalno ili zlonameran/a .. ako krene paljba pre ce biti njihov Bondstli bivsi za 10min. ali da sacekamo..

Valter

28.12.2022 04:01

@Tita - To znaci da su Ameri dali zeleno svjetlo da se Kosova vrati srbiji , to je uslov da zabiju noz u leda Rusiji Velika izdaja za Bracu Ruse 😡

crni RS

28.12.2022 08:11

nee onda bi ja tebi jebo mater