"DADOV" ULAZI U NOVU GODINU SA REKONSTRUISANOM ZGRADOM: Pozorište danas slavi 64. rođendan

Autor:

Vesti

27.12.2022

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najstarije beogradsko omladinsko pozorište, u kojem su stasali brojni velikani našeg glumišta, dobilo je veću zgradu, ali i najmoderniju opremu koja će ansamblu omogućiti najbolje uslove za rad.

"DADOV" ULAZI U NOVU GODINU SA REKONSTRUISANOM ZGRADOM: Pozorište danas slavi 64. rođendan

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić posetio je pozorište “Dadov”, koje danas slavi 64. rođendan u novom ruhu - u rekonstruisanoj zgradi, čija je obnova završena za samo godinu dana.

- Danas naš Dadov slavi 64 rođendan i u 65. godinu ulazi sa novom zgradom. Pre tačno godinu dana počeli smo rekonstrukciju stare zgrade, a danas, zgrada je potpuno rekonstruisana i ovo je najnovije pozorište u Beogradu. Dadov je to odavno zaslužio - rekao je ministar Vesić, koji je, dok je obavljao funkciju zamenika gradonačelnika Beograda, dao veliki doprinos obnovi ovog pozorišta.

Vesić je čestitao građevinarima koji su za godinu dana rekonstruisali pozorište, na radost svih Vračaraca i Beograđana.

U obnovu pozorišta, uloženo je oko 1,5 miliona evra.

- Srećan sam i ponosan što smo Andrija Mladenović i ja, na predlog direktora Dadova, Vladimira Mijevića, ubedili Sekretarijat za kulturu Beograda da izdvoji novac za obnovu, jer je svaki dinar uložen u pozorište ulaganje u dušu ovog naroda, u našu duhovnost, budućnost.  Srećan sam što Beograd danas ima novo, obnovljeno pozorište koje postoji već 64 godine - rekao je Vesić.

Dugo očekivana rekonstrukcija Dadova, počela je u decembru 2021. godine, a pored temeljne obnove, zgrada koja čuva pozorišnu istoriju dužu od pola veka, dograđena je i njena ukupna površina sada je veća od 900 kvadratnih metara.

U dograđenom delu iza scene nalaze se nove prostorije za glumce, fundus dekora, rekvizitarnica, radionica i druge tehničke prostorije, dok je na prvom spratu dograđena manja sala koja je planirana za glumačke probe.

Novi izgled dobile su pozorišna scena i gledalište, ulazni foaje, garderoba, biletarnica , mala sala, kancelarije, a obnova je podrazumevala i energetsku sanaciju zgrade sa adekvatnom termoizolacijom, rekonstrukicju kanalizacione mreže, elektro i telekomunikacione instalacije.

Grad Beograd je pre godinu dana za rekonstrukciju Dadova izdvojio 170 miliona dinara, prepoznajući značaj misije koju to pozorište ima na kulturnoj mapi Beograda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading