VLAŽNI SNOVI O JAVNOM SERVISU: Poslanici opozicije bi da uređuju RTS

Autor:

Vesti

27.12.2022

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lutovac i Veselinović demonstrirali kako bi izgledao TV program ukoliko bi se oni pitali.

VLAŽNI SNOVI O JAVNOM SERVISU: Poslanici opozicije bi da uređuju RTS

Foto: Tanjug/J.ilic,N.Anđic, Shutterstock

Dok Aljbin Kurti na Kosmetu sprema krvoproliće, a Srbi dežuraju na barikadama braneći slobodu, opozicionari u Skupštini se bave "važnijim" pitanjima, na primer kako smeniti Dragana Bujoševića, glavnog i odgovornog urednika Radio-televizije Srbije, i uređivati program po svojoj meri.

Naime, juče se u Skupštini povela rasprava o amandmanima na set zakona koji se odnose na finansiranje javnog servisa, kao i o tome kako bi trebalo da izgleda program RTS, a opozicija je dominirala predlozima.

Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke i Janko Veselinović, poslanik Ujedinjeni, bili su, čini se, najkreativniji na jučerašnjoj sednici, te je tako Lutovac kazao da smatra da građani nemaju javni već privatizovani javni medijski servis "koji je uzurpirao Aleksandar Vučić".

- U razlozima za donošenje zakona piše koliko je značajan medijski servis za očuvanje demokratskih vrednosti. To se zove četvrti stub vlasti, ali mi nemamo javni servis, već privatizovani. Ako se RTS ne ponaša kao javni servis, da li su građani dužni da ga plaćaju - kazao je Lutovac, a onda izneo još jednu u nizu neistina, da se predstavnici opozicije ne pozivaju da gostuju na Radio-televiziji Srbije.

Nakon ovih primedbi koje je Lutovac uputio državnom vrhu i javnom servisu, Veselinović je bio još originalniji. On je, naime, sebi dao za pravo da kreira vesti koje bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da se nađu na programu.

- Dragi gledaoci, od Nove godine će sve poskupeti... Pa bi mogla da ide vest kako skupštinska većina onemogućava da u procedure uđe zakon o vraćanju penzija, sledeća vest može da bude o tome kakvo je stanje u zdravstvu. Slobodni RTS i RTV, pa onda plaćanje pretplate - predložio je Veselinović.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić kazao je u razgovoru za naš list da je opozicija ovim pokazala šta zapravo želi.

- Zakon o javnom servisu postoji upravo zato da nijedna stranka, bila ona na vlasti ili u opoziciji, ne bi mogla da postavlja svoje ljude. To što sada radi opozicija u Skupštini dokaz je da oni ne žele objektivne i profesionalne medije, već žele medije koje će oni da uređuju - naveo je Krstić.

Zekićeva: Iživljavanje nad REM

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić kazala je da REM ne trpi pritiske od vlasti, već od dela opozicije, koji se, kako je rekla sve vreme iživljava nad članovima REM. Ona je, gostujući u Hit tvitu, rekla da peta frekvencija još nije dodeljena jer je jedna od televizija koje su konkurisale, tačnije Nova S, podnela tužbu.

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Olivera Zekić

- Nas je Nova S tužila zbog, po njima, produžetka roka za izdavanje dozvole za nacionalnu frekvenciju. Druge televizije nijedan jedini put ni a nisu rekle dok čekaju ko će da dobije dozvolu. Sve vreme deo opozicije se iživljava nad nama. Deo opozicije pokušava da nametne narativ da REM finansiraju poreski obveznici Srbije. Nas finansiraju televizije i radio-stanice putem taksi. REM nije budžetska agencija, razliku između prihoda i rashoda uplaćujemo u budžet Srbije - istakla je Zekićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading