Vesić i Hil: Otvoreni Balkan put napretka

Autor:

Vesti

09.12.2022

17:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inicijativa “Otvoreni Balkan”, koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odlična je ideja, koja će doneti napredak ovom regionu, i to je put saradnje kojim treba ići, istakli su danas u razgovoru ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Vesić i Hil: Otvoreni Balkan put napretka

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Goran Vesić i Kristofer Hil

Goran Vesić je ukazao da je povezivanje Srbije, Severne Makedonije i Albanije, kroz tu inicijativu, dobro za sve tri zemlje i obavestio ambasadora Hila da se u narednom periodu očekuju nove dobre vesti iz oblasti saobraćaja kojima se olakšavaju i ukidaju procedure koje su postojale između tri sada savezničke zemlje.  

Takođe, podsetio je da se radi na tome da građani između ove tri zemlje mogu slobodno da putuju samo sa ličnim kartama kao i da rade u svakoj od ovih zemalja kao i da su već uprošćene fito - sanitarne procedure na granicama. “Kao jedinstveno tržište zanimljiviji smo i stranim investitorima za njihova ulaganja”, naglasio je ministar Vesić i dodao da je taj proces zasnovan na istim principima kao i EU - jedinstveno tržište, sloboda kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala. 

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Hil i Vesić

- Ukoliko pitate ljude u Severnoj Makedoniji, Srbija je najpopularnija zemlja. U Albaniji, Srbija nije najpopularnija ali je svakako popularnija sada nego pre, kao i Albanija u Srbiji. Zato je ova ideja dobra za sve tri zemlje - rekao je Vesić i izrazio nadu da će se i Crna Gora i BiH priključiti ovoj regionalnoj inicijativi.

Ambasador Hil je podržao “Otvoreni Balkan” kao pozitivan i inkluzivan proces.

Ministar i ambasador su razgovarali i o izgradnji Moravskog koridora, na kojem radove izvodi američka kompanija “Behtel”. Vesić je ukazao da radovi dobro napreduju i da će posao biti završen početkom 2025.godine, i podsetio da će deonica duga 112 kilometara, od niškog autoputa do Čačka povezati pola miliona ljudi. 

Dodao je i da se u nastavku brze pruge Beograd – Novi Sad, sada radi na deonici od Novog Sada do Subotice, kao i da se očekuje potpisivanje sporazuma sa EU o izgranji brze pruge Beograd – Niš, čija je vrednost oko 2,7 milijardi evra, te podsetio da se gradi i autoput ka Crnoj Gori i obnavlja pruga Beograd – Bar.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

 

Ambasador SAD ukazao je da je izgradnja puteva bitna za građane kako bi ostajali da žive u svojim mestima, ali i da je od predstavnika brojnih kompanija čuo da upravo izgradnja dobre putne infrastrukture presudno utiče na dalje investicije, i olakšava im poslovanje.

Vesić je najavio i početak rada nove avio linije Beograd - Čikago od 17. maja i istakao da Srbija želi više američkih kompanija koje bi radile u našoj zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading