KRKOBABIĆ KRITIKOVAO DVERI I NJIHOV ZAHTEV: Biti protiv zadruge je biti protiv sela Srbije

Autor:

Vesti

08.12.2022

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema i neće biti uspešnog sela bez uspešne zadruge, ocenio je Stefan Krkobabić.

KRKOBABIĆ KRITIKOVAO DVERI I NJIHOV ZAHTEV: Biti protiv zadruge je biti protiv sela Srbije

Foto: ST/Nemanja Pančić

Stefan Krkobabić poslaničkog PUPS-Solidarnost i pravda žestoko je kritikovao Dveri i njihov amandman, kojim žele da ukinu podršku zadrugama i mladima da dođu do kuća na selu.

- Neodobriti sredstva zadrugama znači biti protiv zadruga i zadrugarstva. Biti protiv zadruga u suštini je biti protiv sela Srbije. Nema i neće biti uspešnog sela bez uspešne zadruge. Zadruga jeste u biti našeg naroda i to od vremena Svetozara Markovića, ali je, pre svega, nezaobilazan deo privrednog identiteta Evropske unije, a i šire - poručio je Krkobabić.

Naglasio je da se zadrugarstvom najviše približavamo evropskom konceptu. Objasnio je i koji interes ima naša zemlja od zadrugarstva:

- Posed u Srbiji je mali i usitnjen, od tri hektara na jugu do 12 hektara na severu, po gazdinstvu. Zato su zadruge imperativ. Jedina šansa da mali poljoprivredni proizvođač postane robni proizvođač i, u krajnjoj liniji, da na svom posedu živi i preživi.

Podsetio je da se ranije godišnje gasilo oko 100 zadruga, taj trend zaustavljen je programom Vlade i Ministarstva za brigu o selu.

- Omogućeno je da se formira preko 1.100 novih zadruga, dok su 207 finansijski pomognute. To su novi voćnjaci, povrtnjaci, nova matična stada, proizvodno-prerađivački kapaciteti, jednom rečju, fabrike pod otvorenim nebom. Za jednu zadrugu treba najmanje pet osnivača, pa sada, kada pomnožite broj zadrugara i dodate kooperante, onda se radi o desetinama hiljada ljudi - naveo je Krkobabić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading