MINISTRI EU SUTRA O SITUACIJI NA KOSOVU: Ovo je zabrinjavajuće za sve nas!

Autor:

Vesti

12.12.2022

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tema sutrašnjeg sastanka u Briselu ministara EU za evropska pitanja je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan kao i situacija na severu Kosova i Metohije.

MINISTRI EU SUTRA O SITUACIJI NA KOSOVU: Ovo je zabrinjavajuće za sve nas!

Foto: Tanjug/AP

- S obzirom na ovo što se dešava na Kosovu, jasno je da će ova situacija biti deo diskusije sutra na sastanku ministara za evropske poslove. Ova situacija je zabrinjavajuća za sve nas - rekao je jedan zvaničnik EU na brifingu za novinare.

On nije hteo da odgovori na pitanje da li je prisustvo kosovskih snaga na severu KiM kršenje Briselskog sporazuma.

Taj zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, takođe je dodao da situacija na terenu "malo komplikuje organizaciju događaja o želji" Prištine da bude deo EU, ali nije izneo više pojedinosti o tome.

Priština je najavila da će podneti zahtev za članstvo u Uniji 15. decembra, Evropska komisija je u oktobru objavila redovni godišnji izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu i ministri će sutra doneti zaključke na osnovu ovih izveštaja.

Češko predsedništvo Unijom će primiti zahtev Prištine za članstvo u EU.

Izvor dodaje da se radi o dugoj proceduri i da će naredno švedsko predsedništvo Unijom da radi na tome.

Zahtev za članstvo će od Prištine primiti češki ministar za evropske poslove Mikulaš Bek, objasnio je izvor Tanjuga.

U nacrt dokumenta o Zapadnom Balkanu koji će ministri usvojiti na sutrašnjem sastanku, a u koji je Tanjug imao uvid, tačka posvećena dijalogu između Beograda i Prištine je prazna i biće popunjena pre samog početka ministarskog susreta, najverovatnije večeras kada se sastaju ambasadori EU a možda tek pred samit EU lidera 15 i 16 decembra, u zavisnosti od razvoja događaja na severu KiM.

Visoki evropski funkcioner je izjavio da su zaključci o proširenju „ključan strateški instrument EU“, da je važno da se održi stabilnost u Evropi u novoj geopolitičkoj realnosti i izrazio nadu da će ministri EU pružiti svoju potpunu podršku politici proširenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading