TERORISTA NAČISTO IZGUBIO KOMPAS! Kurti izjavom pokazao ko koči u dijalogu: Ako hoće ZSO, neka priznaju Kosovo!

Autor:

Vesti

09.12.2022

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Istakao je da ako Srbija želi formiranje Zajednice srpskih opština, prvo mora da prizna nezavisnost Kosova.

TERORISTA NAČISTO IZGUBIO KOMPAS! Kurti izjavom pokazao ko koči u dijalogu: Ako hoće ZSO, neka priznaju Kosovo!

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti ocenio je da je zahtev Srbije da Kosovo osnuje Zajednicu srpskih opština "detinjast".

- Ne možete postavljati detinjaste zahteve u dijalogu. Beograd to radi. To znači da želim ovo za sebe. Ne možeš postavljati detinjaste zahteve, ja želim, a ne gledam šta ti želiš. Dakle, morate zamisliti šta će se desiti ako se ista stvar dogodi i vama. To uvek treba tako predstavljati, jer je to još jedan način da se malo duže razradi reciprocitet kao zdrav princip dobrosusedskih odnosa - rekao je Kurti.

Kurti je dodao da bi Srbija, ako stvarno želi ZSO, trebalo da prizna nezavisnost Kosova.

- Da Srbija zaista želi ZSO, prva stvar koju bi trebalo da uradi je da prizna nezavisnost Kosova.  Nama ovo ne treba, a oni ono ne žele i ne moramo tom pitanju dajemo toliki prioritet - rekao je Kurti.

Kurti je upitao i zašto je Srbija čekala da na vlast dođe najveći protivnik ZSO da bi se to pitanje sprovelo.

- Ne možete tražiti u dijalogu stvari koje niste voljni da zamislite da implementirate u svom domu. Politika je ozbiljna profesija, razgovori i pregovori takođe. Da li je tačno da je Srbija čekala da ja postanem premijer da bi to sprovela? Pa su čekali da to sprovede najveći protivnik ZSO. Oni ne žele ZSO kao vrednost za sebe, već kao oružje protiv Kosova - rekao je Aljbin Kurti na sednici Skupštine, prenosi Kosovo online.

Petković: Formiranje ZSO nije stvar želje Aljbina Kurtija

Formiranje Zajednice srpskih opština nije stvar želje Aljbina Kurtija, već obaveza Prištine proistekla iz Briselskog sporazuma, a Evropska unija je garantovala sprovođenje potpisanog. To što se Kurti hvali da je najveći protivnik ZSO, pitanje je za međunarodnu zajednicu, ali i stručnjake iz drugih oblasti van politike, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

To što bi slanjem svojih falangi straha na sever Kosova i Metohije, maltretiranjem Srba u Velikoj Hoči i dečice u Leposaviću, Kurti da obesmisli Briselski sporazum i pobegne od formiranja Zajednice srpskih opština, te nasilno pokušava da okupira srpske sredine, neće mu proći, naglašava Petković.

Čemu slanje stotina do zuba naoružanih specijalaca u srpske sredine na sever pokrajine, kada nijednom Albancu koji živi u mešovitoj sredini na severu KiM ne fali dlaka s glave, dok Srbe na Kosovu i Metohiji i južno i severno od Ibra, danonoćno maltretiraju? Svima je jasno da je čista laž objašnjenje Prištine da su albanski policajci poslati na sever da bi zaštitili Albance.

Zajednica srpskih opština je ne samo želja, već potreba svih Srba na prostoru Kosova i Metohije koji žele da žive na svojim ognjištima i uživaju garantovana prava i zaštitu koju im obezbeđuje ZSO

Kada su želje Aljbina Kurtija u pitanju, svima je dobro poznato da je njegova jedna i jedina opsesija da Srba ne bude na Kosovu i Metohiji, da protera i zatre svaki srpski trag na prostoru KiM, da protera državu Srbiju sa KiM, ali dobio je više puta lekciju da uzalud sanja nove Pogrome i Oluje, jer to predsednik Aleksandar Vučić nikada neće dozvoliti, zaključio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Vicic

09.12.2022 16:56

Srbija mora postovati 1244. Jos nisu poslali 1000 vojnika predvidjenih po dogovoru.