VUČE, ZAHVALJUJE TI SE KURTI: Kosovo je završena priča od jula 2010. godine i presude suda u Hagu!

Autor:

Vesti

30.11.2022

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti gostujući na jednoj podgoričkoj televiziji praktično se zahvalio Vuku Jeremiću za zaključak Međunarodnog suda pravde, na koji se se i sada poziva kada se govori o statusu južne pokrajine.

VUČE, ZAHVALJUJE TI SE KURTI: Kosovo je završena priča od jula 2010. godine i presude suda u Hagu!

Foto: Tanjug/Ap, Pixabay, N1

Premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti, gostovao je u emisiji "Aritmija" na Gradskoj RTV Podgorica, gde je u nekoliko navrata ponovio izlizane floskule za Srbiju rekavši da je reč o državi koja "nije normalna", da "koči normalizaciju odnosa" Beograda i Prištine, da je ruska gubernija, kao i to da je ona "kriva za svaki problem na Balkanu".

U moru uvreda upućenih Srbiji i njenom narodu, Kurti je našao vremena i da se pozove na Međunarodni sud pravde i njegov zaključak kojim se, kako on navodi, potvrđuje nezavisnost Kosova i čiji se status sada, kako kaže, ne može dovesti u pitanje, jer je to bilo po zahtevu Srbije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Tadašnji šef diplomatije, podsetimo, bio je Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, kome se na tome zahvaljivao čak i Hašim Tači u Ujedinjenim nacijama. 

Priču o tome, kome dugujemo ovaj bezobrazluk prištinskih vlasti, Kurti je započeo time da je sve krenulo 2010. godine.

- Kosovo je normalna država, mi smo proglasili nezavisnost 2008. godine, 2010. godine bila je ta odluka Međunarodnog suda pravde, kojom se zaključilo da proglašenje nezavisnosti Kosova nije gazilo međunarodno pravo i 2012. godine imali smo protektorat do tada, koji je bio vođen od gospodina Pitera Fejta (Specijalni predstavnik EU) i to se završilo u septembru mesecu 2021. godine i sad Kosovo kao normalna država mora da normalizuje odnose sa Srbijom, jer ja moram da priznam da naši odnosi nisu normalni - naveo je Kurti i dodao:

- Mislim da je Kosovo normalna država, da Srbija nije normalna država, ali to je stvar srpskog naroda, ali sa druge strane ni naši odnosi nisu normaln i tu se ja angažujem i normalizacija donosa znači da na kraju imamo jedan sporazum i odgovor koji je pravno obavezujući međunarodno i u centru čega postoji međusobno priznavanje.

Premijer lažne države Kosovo je stalno ponavljao kako je Kosovo bila srpska kolonija, dok je Srbija ruska gubernija, kojoj je neophodno da se oslobodi ruskog uticaja, dok Kosovo ne zavisi ni od koga, već samo ima zapadne partnere.

Pa se tako nekoliko puta tokom intervjua, prepunog sugestivnih pitanja i "idenja niz dlaku" prištinskom funkcioneru, Kurti vratio na 2010. godinu, sugerišući na koji način je i ko tačno "zakucao poslednji ekser" na kovčeg argumenata i zalaganja za sve što je srpsko u južnoj pokrajini:

Republika

Foto: Printskrin/Tviter/@LaziDetektor

 

- Jedan od problema za sporazum između Kosova i Srbije, nije to što mi ne želimo da normalizujemo odnose, nego što se Srbija sama ne želi normalizovati, Srbija nije normalna država. Oni žele da pričaju o statusu Kosova, to je završena priča, posle zaključka Međunarodnog suda pravde, debate oko statusa Kosova ne može više biti, 22. jula 2010. godine, po zahtevu Srbije, to je zaključeno. Nema na našoj planeti većeg suda od toga suda, to je završeno.

Gotovo vrhunac njegove priče koja je imala za cilj ništa drugo do da potpuno ponizi Srbiju, jeste to što je Kurti tokom intervjua počeo da dovodi u pitanje granice Srbije, zemlje koja je zaista suverena i nezavisna.

- Srbija želi da priča o satusu Kosova, baš zato što zna da status Srbije nije očigledan. Mi na Balkanu ne znamo koji je status Srbije, znamo koji je status Kosova, ono je republika i nezavisna država, ali mi ne znamo gde počinje i završava Srbija. Mi ne znamo gde su granice Srbije. Srbija nam pravi probleme, jer ima problem sa sobom. Svi problemi na Balkanu su izraz problema koje Srbija ima sama sa sobom - naveo je Kurti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading