BORELJ ZNAO BOLJE OD MENE ŠTA SE DEŠAVA NA SEVERU: Kurti priznao da su ga Amerikanci upozorili

Autor:

Vesti

26.11.2022

13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački novinar Mihael Martens najavio je na Tviteru, kako je naveo, opsežan intervju sa Kurtijem o svim bitnim temama koje se tiču Kosova koji će biti objavljen u listu “Frankfurter algemajne cajtung”.

BORELJ ZNAO BOLJE OD MENE ŠTA SE DEŠAVA NA SEVERU: Kurti priznao da su ga Amerikanci upozorili

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je pristao na kompromis po pitanju registarskih tablica, nakon upozorenja američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera.

Nemački novinar Mihael Martens najavio je na Tviteru, kako je naveo, opsežan intervju sa Kurtijem o svim bitnim temama koje se tiču Kosova, a prema njegovim rečima Kurti je izjavio da ga je Hovenijer upozorio da bi situacija na severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

 

 

- Američki ambasador je imao više informacija od mene o situaciji na severu - rekao je Kurti, ne ulazeći u detalje.

Ocenio je i da je "neobično iskrena i veoma oštra kritika", koju mu je uputio specijalni predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj, nekonstruktivna.

- Nisam tvrdoglav, ja sam principijelan - rekao je Kurti.

Potrvdio je i da će Kosovo zvanično podneti zahtev za članstvo u EU u decembru.

Martins dodaje da je sa Kurtijem razgovarao i o ulozi Borelja i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, kao evropskih medijatora, kao i o suštini francusko-nemačkog predloga za rešenje pitanja između Kosova i Srbije.

Po Martensovim rečima bilo je razgovora i o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i o pitanju proznanja Kosova od strane Srbije.

- Da li bi Kurti priznao Kosovo da je Vučić? Ili, drugim rečima: Zašto bi to Vučić uradio ako je nagrada koja je nekada izgledala na vidiku nestala - bilo je jedno od pitanja u intrvjuu, kaže Martens.

On je u najavi intervja sa Kurtijem dodao da je bilo reči i o recipricitetu za manjine, činjenici da EU i SAD zahtevaju formiranje ZSO, kao i o viznoj liberalizaciji, članstva Kosova u Savetu Evrope i drugim temama, prenosi Blic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading