KURTI USKORO BIVŠI, KAO TAČI I HARADINAJ: Predsednik Srbije još jednom matirao Prištinu

Autor:

Vesti

26.11.2022

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vašington, koji je dosad pružao bezrezervnu podršku Prištini, podržao poziciju Beograda i otpisao premijera privremenih institucija.

KURTI USKORO BIVŠI, KAO TAČI I HARADINAJ: Predsednik Srbije još jednom matirao Prištinu

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Na Kosovu besni rat, ali prvi put među Albancima zato što su doživeli šah-mat i poraz na pregovorima u Briselu. Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija, gađali su trulim trešnjama ispred zgrade vlade u Prištini zbog dogovora o registarskim tablicama kojim je državno rukovodstvo, predvođeno predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izvojevalo veliku pobedu. Ne samo da nema kažnjavanja Srba na KiM koji voze automobile sa srpskim registarskim tablicama, već Prištini ostaje uslov da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO).

NOVI AMBIJENT

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Ovakvim ishodom, koji je usledio u sredu, i to posle reakcije i pritiska SAD pošto je Kurti odbijao saradnju na sastanku u ponedeljak, u Prištini nema zadovoljnih. Kurti, kako tumače i njegovi saradnici u vlasti i opozicija, navodnim otporom zapravo je prikrivao značajnije ustupke - uz odustajanje od preregistracije krilo se "krupno prihvatanje ZSO".

- Svi su se urotili protiv Kurtija jer je izgubio više nego što je iko mogao da računa, naročito naklonost Vašingtona, koja više nije bezrezervna. Naprotiv, raste uvažavanje stavova Beograda. Svi su pokušavali da lome kičmu Beogradu. Ali, evo, godinama ne uspevaju. Od Tačija i Haradinaja do Kurtija lomili su zube na Vučiću, ali ih je sve do jednog mudro matirao. Eno ga Tači u haškoj ćeliji, Haradinaj se više ništa ne pita, a evo i Kurtiju će trule trešnje glave doći. Albanci su mnogo besni, smeši mu se smena. A Vučić je i dalje tu gde je bio, nepokolebljiv. Uz jednu razliku: uspeo je istovremeno da popravi našu poziciju u međunarodnoj areni - priča obavešteni sagovornik Republike iz diplomatskih krugova.

U ovim okolnostima, kako ističe, izuzetno je važna promena američkog kursa koji sve izraženije ide u pravcu poštovanja Beograda:

- Nije nepoznato da su do sada i Brisel i Vašington pružali neupitnu podršku Prištini. Tome je došao kraj, stvara se novi ambijent, mudrom Vučićevom politikom uprkos brojnim izazovima.

PUŠTEN NIZ VODU

Potpuno je jasno da je Kurtiju, nakon kapitulacije pred Vučićem u Briselu, pošto ga je predsednik Srbije vešto nadigrao, "isteklo i zaustavno vreme", ocenjuje za Srpski telegraf Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost. Odnosno da su i EU i SAD, kako dodaje, odlučile da tzv. kosovskog premijera obore sa vlasti.

- Otuda i ti protesti i trešnje protiv Kurtija. Verovatno na Kosmetu možemo da očekujemo prevremene opšte izbore na proleće, a Samoopredeljenju rejting opada rapidno kada je u pitanju albansko političko separatističko telo. Veoma je važno što je predsednik Vučić uspeo da u sporazum koji je potpisan pre nekoliko dana o tablicama uvrsti i obaveze privremenih prištinskih institucija, kao i političkog Zapada da implementiraju odredbe Briselskog sporazuma, posebno u vezi sa ZSO - kaže Karanović.

Kako su završili Kurtijevi prethodnici

Ramuš Haradinaj

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ramuš Haradinaj

Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer privremenih institucija (2017-2019). U novembru 2018. uveo je taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije, zahtevajući da se ne ukida dok Beograd ne prizna Kosovo. Pričao je tad da je "pokazao ko je gazda u kući na Kosovu", te da je "uspeo da zaustavi ideju o razmeni teritorija" i pokrenute druge procese poput vojske i zakona o Trepči. Uprkos apelima iz međunarodne zajednice, nije prihvatao da ukine takse. Ali je (zato) 19. jula 2019. podneo ostavku na tu funkciju pošto je dobio poziv od Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu u svojstvu osumnjičenog. Sad je opozicionar.

Hašim Tači

Republika

Foto: Tanjug/AP

Hašim Tači

Prvi premijer privremenih institucija (2008-2014), ministar spoljnih poslova (2014-2016) i predsednik (2016-2020). Podneo je novembra 2020. ostavku na funkciju predsednika pošto su Specijalizovana veća u Hagu protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Od tada je u pritvoru u Hagu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading