VUČIĆEV PLAN ZA KOSOVO U 3 TAČKE: Sve strane službe u Srbiji traže jedan dokument

Autor:

Vesti

28.10.2022

19:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najzanimljiviji im je treći segment, u kom je razrađena vojna strategija za slučaj albanskog napada na Srbe na KiM.

VUČIĆEV PLAN ZA KOSOVO U 3 TAČKE: Sve strane službe u Srbiji traže jedan dokument

Foto: Tanjug/ V. Sporčić

Govorili smo na Savetu za nacionalnu bezbednost i o stanju s našim oružanim snagama, ali to ne mogu da vam pričam, to su tajne, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Republika

Foto: Tanjug/ V. Sporčić

Aleksandar Vučić

 

Ova rečenica upalila je, saznaje Srpski telegraf, lampicu u mnogim stranim obaveštajnim ispostavama na Balkanu i ambasadama. Svi bi, naravno, želeli da vide šta je na papiru koji je odmah u tim krugovima prozvan Vučićev plan za Kosovo. Njihov problem je, međutim, što za sadržinu pomenutog dokumenta, prema informacijama koje je naš list dobio iz visokih i dobro obaveštenih krugova, zna veoma mali broj ljudi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kosovo i Metohija

 

CRVENE LINIJE

Kako kaže izvor Srpskog telegrafa, naše službe detektovale su mobilizaciju stranih agentura.

- Sasvim sam siguran da će oni na sve načine pokušati da ostvare uvid u planove Srbije. Posebno u treći deo plana, a to je sve što vam mogu otkriti, da taj plan ima tri dela, koji razrađuje scenario koji niko ne želi, ali za koji moramo biti spremni. Reč je, naravno, o situaciji u kojoj bi se srpski narod na Kosovu i Metohiji suočio s oružanim napadom Albanaca - objašnjava naš sagovornik, uz konstataciju da je čvrst stav predsednika Vučića i državnog rukovodstva da pogrom iz 2004. ni u kom slučaju ne sme da se ponovi.

Načelno govoreći o pomenutom planu, naš sagovornik navodi da prva tačka nije tajna i da je o njoj otvoreno govorio i šef države.

- Reč je o načinu na koji razgovaramo s međunarodnim predstavnicima, crvenim linijama koje smo postavili u tim razgovorima i želji da dođemo do kompromisa, ali ne po cenu narušavanja naših nacionalnih interesa - kaže izvor našeg lista.

Druga tačka, takođe, poznata je svima, a to je puna saglasnost vlasti u Beogradu i Srba koji žive na KiM, kako političkih predstavnika našeg naroda u pokrajini tako i svih ljudi koji su tamo. To uključuje i usaglašene reakcije kojima ćemo se odupirati brutalnim pritiscima.

NEMA BLEFA

E onda dolazimo do treće tačke, koja je strancima trn u oku, posebno, kako ističe naš sagovornik, zato što su svesni da predsednik Vučić, koji je i vrhovni komandant, ne blefira kada kaže da će Srbija na svaki način štititi svoje sunarodnike na KiM ako budu napadnuti.

- U tom trećem delu plana definišu se reakcije naših vojnih i bezbednosnih snaga, o čemu je razgovarano i na Savetu za nacionalnu bezbednost. Donete su i neke konkretne operativne odluke, što je i predsednik nagovestio. Setimo se kako je jednom prošlom prilikom, kada je bila kriza na administrativnim prelazima i kada je postojala ozbiljna opasnost da Srbi na KiM budu ugroženi, reakcija bila brza i pravovremena. Kada su podignuti migovi i helikopteri, a borbena vozila zauzela pozicije ka administrativnoj liniji, brzo se odustalo od opasnih planova protiv srpskog naroda - podseća naš izvor.

Karan: Naravno da bi svi da vide taj papir

Republika

Foto: youtube.com/TV Pink

Ljuban Karan

 

Ljuban Karan, potpukovnik KOS u penziji, nije iznenađen što su strane službe usmerile svu pažnju da se dokopaju poverljivog dokumenta:

- Ta platforma verovatno sadrži raspored šta bi i ko trebalo da radi u odbrani srpskih nacionalnih interesa u slučaju hibridnih i vojnih napada. I naravno da svi žele da se dokopaju tog nazovimo ga papira da bi udarili na tačke koje nisu predviđene za zaštitu.

Bjegović: Dokaz da cene vojnu moć Srbije

Dr Miroslav Bjegović, profesor bezbednosnih nauka, kaže da je očigledno da obaveštajne centre interesuju plan, način, sredstva i pravci reagovanja naših vojno-policijskih formacija u slučaju potrebe zaštite našeg naroda na severu KiM:

- Prvenstveno to zanima zemlje Kvinte, koje pokazivanjem svog obaveštajnog interesovanja pokazuju i da su svesne da bi Srbija reagovala u takvoj situaciji, što im je nedvosmisleno ponovio i vrhovni komandant predsednik Vučić. Na njihovu veliku žalost, do takvog sadržaja neće nikad doći, a za nedajbože mogu ga videti samo na terenu i u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading