PET TAČAKA UDARA NA SRBIJU: Državu i predsednika Vučića čekaju dosad najteži izazovi

Autor:

Vesti

15.10.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gde god da se okrenemo čekaju nas pritisci i ucene jer problemi nadiru sa svih strana.

PET TAČAKA UDARA NA SRBIJU: Državu i predsednika Vučića čekaju dosad najteži izazovi

Foto: Youtube printscreen/RTV Pink

Kada nije Rusija, onda je Kosovo i obrnuto. Gde god da se okrenemo trpimo pritiske, ucene i udarce, a teška vremena nam tek predstoje jer nas, koliko za 15 dana, očekuje novi rat oko tablica, zatim do 1. decembra odluka EU da li će nam dozvoliti uvoz ruske nafte. Prete nam vraćanjem viza i stopiranjem pristupnih pregovora. Predsednika Aleksandra Vučića čeka možda dosad i najteža šahovska partija jer izazovi nadiru sa svih strana, a svaki potez mora biti pažljivo odmeren.

Pred našom državom i pred predsednikom su velike teškoće i svedoci smo kako se predsednik Aleksandar Vučić svakodnevno hrabro, snažno i argumentovano bori za interese Srbije, kaže poslanik SNS Uglješa Mrdić:

- Nikada nisu bili veći i oni idu prema dve tačke, uvođenje sankcija Rusiji i finalno rešenje za KiM. Naša pozicija postaje sve komplikovanija, ali je nama na prvom mestu interes Srbije. Srbija će nastaviti da se bori za svoje interese i da radi na uspostavljanju vladavine prava, realizacije infrastrukturnih projekata, kao i mera u vezi s usklađivanjem viznih režima. U ovom trenutku mislim da ne ugrožavamo nacionalne i državne interese Srbije, štiteći moralnu, časnu poziciju, međunarodno javno pravo i politiku koju Srbija zastupa.

1. NAFTA

Od 1. decembra Srbija najverovatnije neće moći da računa na rusku naftu, koju dobija preko hrvatskog naftovoda "Janaf" (osim ako se ne pridruži sankcijama Rusiji). Evropska unija je do tada odložila odluku o neizuzeću Srbije iz zabrane uvoza ruske nafte, donetu pre desetak dana. Istom odlukom, podsetimo, izuzete su Hrvatska i Bugarska.

Foto: Tanjug/AP

 


2. PREGOVORI S EU

Sve je više zagovornika da se Srbiji stopiraju prestupni pregovori dok ne uvede sankcije Rusiji. EP je 13. oktobra usvojio izveštaj u kojem traži da se oni uslove usklađivanjem sa sankcijama EU protiv Rusije, ističući da bi Evropska unija trebalo da da prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Očigledno je samo pitanje vremena kada će upotrebiti i to oružje.

3. VIZE

Češka, koja predsedava EU, predložila je da se Srbiji ukine bezvizni režim da bi se smanjio broj nelegalnih migranata koji preko zapadnog Balkana dolaze u EU. Naime, ministri unutrašnjih poslova Evropske unije razmatrali su uzroke trostrukog povećanja priliva migranata u EU preko Srbije i stavili do znanja da će s Beogradom razgovarati o usaglašavanju s celokupnim viznim režimom, ali su predočili da ne isključuju ni druge mere, a to je i ukidanje bezviznog režima Srbije s EU. Migrantska kriza, podsetimo, traje od 2015. i svih tih godina EU je neštedimice donirala novac Srbiji da bi zaustavila da stignu do Evrope, te su i ove najave nesumnjivo još jedan vid pritiska na nas zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

Foto: Wikipedia


4. TABLICE

A kada na dnevnom redu nije Rusija, onda je Kosovo. Krajem ovog meseca ističe rok za zamenu registarskih tablica. Iako je Srbija izvojevala pobedu prošli put, s primicanjem datuma privremene prištinske vlasti sve intenzivnije pritiskaju vlasnike vozila sa srpskim tablicama da ih preregistruju jer, u protivnom, neće moći da ih voze. Kosovski ministar policije Đeljalj Svećlja je, tako, nedavno objavio video na srpskom i pozvao Srbe da na vreme obave to. U tome imaju podršku nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, koja je takođe pozvala Srbe da preregistruju vozila jer to minira suverenitet?!

5. STRUJA

Nije samo pitanje tablica na tapetu. Kompanija "Elektrosever" u vlasništvu Srbije, koja snabdeva strujom potrošače u četiri opštine s većinskim srpskim stanovništvom, mogla bi da ostane bez dozvole ako se nastavi tiranija vlasti u Prištini. To je predočio i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora s Aljbinom Kurtijem.

- Razgovarali smo o implementaciji energetskog sporazuma, postoji rizik da će "Elektroseveru" biti uzeta dozvola, što ne želimo da se desi - rekao je Lajčak.

Foto: printskrin/TV Hepi

Sandra Božić

Božićeva: Između čekića i nakovnja

Sandra Božić, potpredsednica Skupštine, ističe da za Srbiju važe sva pravila, a da za velike važi samo pravilo sile.


- Najbitnije je da ni u ovim trenucima Srbija ne odustaje od principijelnih stavova i ostaje posvećena očuvanju mira, stabilnosti, ali i naše ekonomske i energetske stabilnosti. Naša pozicija na KiM dodatno je otežana i koristi se kao instrument u rukama onih koji pritiscima žele Srbiju da nateraju na "poželjno" ponašanje. Voditi ispravnu politiku dok se nalazite između čekića i nakovnja u ovom trenutku predstavlja pravi podvig - kaže Božićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading