VUČIĆ NIJE ČEKAO DA NAS SAMELJE KRIZA: Stiže nafta iz tri države

Autor:

Vesti

11.10.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U svega sedam dana stigle garancije od Emirata, Saudijaca i Irana, zemalja koje imaju najveće rezerve nafte i gasa na planeti, da možemo da računamo na njihove resurse

VUČIĆ NIJE ČEKAO DA NAS SAMELJE KRIZA: Stiže nafta iz tri države

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/printscreen

Srbija je od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Saudijske Arabije i Irana, koje poseduju najveće rezerve nafte i gasa na planeti, dobila garancije da ubuduće može da računa na njihove energetske resurse.

- U borbi za energetsku stabilnost Srbija je zakucala na vrata država koje su najbogatije naftom i gasom. I potvrđeno je da su vrata tih prijateljskih država, i što se tiče energenata, za Srbiju širom otvorena - kazao je za Srpski telegraf sagovornik iz Vlade Srbije.

NEMCI IM KUCAJU NA VRATA

Srbiji su, dodaje, potvrde stigle u proteklih sedam dana, tokom kojih se predsednik Aleksandar Vučić sreo sa zvaničnicima te tri zalivske države. Beograd su, podsetimo, posetili princ Fejsal bin Ferhan el Saud, ministar spoljnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije, druge po rezervama nafte na planeti, potom Ali Bagheri, zamenik ministra spoljnih poslova za politička pitanja Irana, koji poseduje zbirno najveće rezerve nafte i gasa na svetu, i prekjuče predsednik UAE šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan. Bagheri je čak zvanično kazao da je Iran spreman da stavi na raspolaganje svoje rezerve nafte i gasa Srbiji.

U potrazi za energentima na iste adrese kuca i nemački kancelar Olaf Šolc, koji je obišao baš UAE, Saudijsku Arabiju i Katar. Nemačka je, poručio je juče Šolc, spremna na sklapanje novih i dugoročnih sporazuma, to je učinila i sa SAD, a pregovara i s drugim zemljama. Na tome uveliko radi Srbija, koja ne čeka da nas samelje kriza, već odgovorno traga za rešenjima. Sve opcije se razmatraju - od dogovora s Mađarskom o izgradnji naftovoda koji bi omogućio da se naša država snabdeva jeftinijom naftom s Urala, priključenjem na naftovod "Družba", do ideje da gradimo i naftovod i kroz Severnu Makedoniju do luke Drač, o čemu je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (pogledajte okvir).

DOMAĆINSKI POTEZI

Zahvaljujući njegovim ličnim i prijateljskim vezama i s liderima tri zalivske države, o čemu je Srpski telegraf nedavno pisao, Srbija se energetski i finansijski osigurala. Vučić je istakao da Srbija vodi računa o svojim interesima i da sve ozbiljne zemlje moraju dugoročno da razmišljaju kako će obezbediti naftu i energente. Potvrđuje se opet da realizuje ono što govori - da se država ponaša domaćinski i čini sve da se izbegnu nestašice.

- Vidim se sa Zajedom drugi put posle mesec dana, on je jedan od najvažnijih svetskih lidera u ovom trenutku, i kada je reč o dogovoru u OPEK, koji imaju sa Saudijskom Arabijom oko nafte i svake druge vrste njihovog političkog pozicioniranja - kazao je on posle razgovora s predsednikom UAE.

U razgovoru za Srpski telegraf politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da su Srbiji sigurno otvorena vrata u te tri države, koje su preko OPEK povezane i s Rusijom.

- Ta trasa dobar je način da, umesto ruske nafte i gasa, te energente dobijamo od prijateljskih država.

5. oktobar

princ Fejsal bin Ferhan el Saud, ministar spoljnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije

7. oktobar

zamenik ministra spoljnih poslova za politička pitanja Irana Ali Bagheri

11. oktobar

predsednik UAE šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan

Antrfile:

I SAD traže saveznike u Rijadu i Abu Dabiju

Amerika je decenijama negovala dobre odnose sa Emiratima i Saudijskom Arabijom.

Međutim, proizvođači nafte u okviru grupe OPEK+ protekle nedelje dogovorili su se o oštrom smanjenju proizvodnje uprkos pritiscima SAD. Odluka grupe OPEK+, koju čine Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) sa Saudijskom Arabijom na čelu, i njeni saveznici, predvođeni Rusijom, dodatno je zategla odnose između SAD i njenih saveznika u Persijskom zalivu - Rijada i Abu Dabija. Administracija američkog predsednik Džozefa Bajdena snažno se zalagala da spreči smanjenje proizvodnje naftnog kartela, nadajući se da će tako ukočiti rast cena benzina uoči novembarskih izbora na sredini mandata, na kojima bi njegova Demokratska partija mogla da izgubi kontrolu nad Kongresom.

Bajden je u julu bio u Džedi, na Samitu zemalja Zaliva, u pokušaju da popravi odnose s njima, ali nije uspeo da isposluje dogovor o povećanju pumpanja nafte.

Šeik i Putin o ratu u Ukrajini

Lider UAE šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan otputovao je u Rusiju na sastanak s predsednikom Vladimirom Putinom. Cilj posete, kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova UAE, jeste da se pomogne u postizanju "efikasnih političkih rešenja" za ukrajinsku krizu:

- UAE nastoje da ostvare pozitivne rezultate za vojnu deeskalaciju, smanje humanitarne posledice i postignu političko rešenje za postizanje globalnog mira i bezbednosti - dodalo je ministarstvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading