OD NAS SE OČEKUJE DA PUCAMO SEBI U NOGU! Ekonomista Ljubodrag Savić ocenjuje da Srbija trpi do sad neviđene pritiske

Autor:

Vesti

15.10.2022

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I jedna i druga strana se nadmeću i zatežu konopce oko Srbije, navodi profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu dr Ljubodrag Savić.

OD NAS SE OČEKUJE DA PUCAMO SEBI U NOGU! Ekonomista Ljubodrag Savić ocenjuje da Srbija trpi do sad neviđene pritiske

Foto: youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY

O velikim pritiscima koje trpi Srbija, kao i o tome šta bi bio ekonomski tas na vagi Srbije i sveta, govorio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu dr Ljubodrag Savić.

- Isterani smo i sa jedne i sa druge strane za jednu malu zemlju, od jedne male zemlje previše se očekuje. Nije to prvi put, šta god da uradimo, ja to mislim od početka ove krize, ne samo od danas, kajaćemo se, ali to nije prvi put. To je neverovatno, da jedna tako mala zemlja, u evropskim i svetskim okvirima, takve vrste pritisaka trpi, kao da smo mi najgori na svetu. U ovom trebutku trpimo zaista pritiske i sa jedne i sa druge strane, samo sa različitim ciljevima. I očekuje se od nas nemoguća stvar, da pucamo sami sebi u nogu -  naveo je Savić u emisiji Pokreni se na Nova S.

Na pitanje da li postoji nešto što bi bio ekonomski tas na vagi, Savić ocenjuje da u Evropi vlada određena vrsta licemerja.

- Mi zavisimo od ruskog gasa, šta ćemo mi sad, da se odreknemo toga. Naftu su nam uskratili, treba da nađemo način, zamislite koja vrsta licemerja postoji u Evropi, oni nam kažu, bar mi ekonomisti znamo šta je reeksport, nisu kupili Mađari, jer neće kupovati Mađari naftu, pa ih negde držati u svojim skladištima, pa iz tih skladišta odemo neku cisternu, kamion i voz, možda i kroz neki budući naftovod propustimo, to je reeksport, kupio si neku robu - objašnjava profesor sa Ekonomskog fakulteta.

Savić je naveo da je ista priča sa gasom:

- Možemo govoriti da je reeksport isto gas, reeksport gasa iz Turske u Bugarsku, iz Bugarske u Srbiju, to je ista priča, ali neko ko to hoće da vidi dobronamerno on vidi, ko neće da vidi, on te onda pritiska preko svake mere, i mislim da negde treba da padnu maske, da skinu rukavice i da kažu. Oni vole da nas muče.

Na pitanje da li smo već dovedeni u situaciju ili-ili, Savić ocenjuje da nismo.

- Mislim da još nismo, jer nikome se zapravo ne gubi Srbija i to je srećna okolnost. I jedna i druga strana se nadmeću, ali zatežu konopce dok ne pukne, ja verujem da neće pući - zaključuje Savić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading