PUTINOV NOVI PAKLENI PLAN: Pokrenuo je naftnu ofanzivu, spreman je na sve!

Autor:

Svet

13.10.2022

15:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad malo bolje obratimo pažnju na to sa kime je sve sastančio lider Rusije u proteklom periodu i koga će sresti na samitu u Astanu stiče se utisak da je šef Kremlja rešio da napravi - naftnu alijansu.

PUTINOV NOVI PAKLENI PLAN: Pokrenuo je naftnu ofanzivu, spreman je na sve!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Do sada je uglavnom bio korak ispred svih, i budući da međunarodna zajednica nije uspela da mu "doskoči" brojnim paketima sankcija koje su se samo nizale, ne bi začudilo da predsednik Rusije Vladimir Putin ima plan "nad planovima".

Ukoliko uzmemo u obzir protekli period tokom kog je besneo sukob sa Ukrajinom, primetićemo da se šef Kremlja aktivno i to lično uključio u lobiranje za naftu, zasedajući i komunicirajući sa vodećim proizvođačima nafte u svetu.

Svima im je zajedničko to, da imaju dovoljno nafte da ne moraju da se bave pitanjem svetskog poretka, kao i da imaju taj luksuz da zastupaju svoje interese, i ostanu potpuno izuzeti iz rusko-ukrajinske krize, ne morajući da udovoljavaju Zapadu, budući da je ključ od trenutno najvrednijeg blaga - energenata, upravo u njihovim rukama, i to u doba najveće energetske krize koja je zadesila svet.

SA KATARSKIM EMIROM

Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom noći doputovao u Astanu, glavni grad Kazahstana, gde će učestvovati na tri samita – na 6. Samitu o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji, Savetu šefova država ZND i samitu "Rusija - Centralna Azija".

Ono što je posebno zanimljivo je to da će lider Rusije pored trilateralnog susreta sa liderima Kirgizije i Tadžikistana, imaće odvojene susrete i sa katarskim emirom, palestinskim liderom i predsednikom Azerbejdžana.

Republika

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Ilham Alijev i Vladimir Putin

Ključan je upravo sastanak sa katarskim emirom, sa kojim bi trebalo da pregovara o energetici.

Katar bukvalno "leži" na naftnim rezervama, koje se procjenjuju na 15 milijardi barela, ili 588.000.000 kubnih metara, koje bi trebale da osiguraju proizvodnju na sadašnjem nivou u naredne 23 godine.

Nafta i plin su Kataru omogućili jedan od najviših bruto domaćih proizvoda po stanovniku, dodatna važnost ove suverene države u jugozapadnoj Aziji je i ta što se na ovom malom poluotoku nalazi preko pet posto zaliha prirodnog gasa.

SA BIN ZAJEDOM U SANKT PETERBURGU

Pre Putinovog putovanja u Astan, posetio ga je vođa Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan.

Republika

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Bin Zajed i Putin

Ovaj sastanak desio se u svetlu nedavne odluke organizacije zemalja-proizvođača nafte „OPEK plus“ u kojoj je i Rusija, da ograniče proizvodnju i time „stabilizuju globalno tržište“ i učvrste cene. Putin je pohvalio ovu odluku, rekavši da nije usmerena ni protiv koga.

- Cilj našeg delovanja je osiguranje stabilnosti na globalnim energetskim tržištima da bi se potrošači energetskih resursa i oni koji se bave proizvodnjom i snabdevanjem, osećali smireno, stabilno i s poverenjem, da se pomogne uspostavljanju ravnoteže između ponude i tražnje - rekao je Putin nakon sastanka sa Bin Zajedom.

Ujedinjeni Arapski Emirati, na čijem čelu se upravo nalazi Bin Zajed, održali su bliske poslovne veze sa Rusijom i nastojali da se uzdrže od priključivanju sankcijama koje su SAD i drugi zapadni saveznici uveli Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Reči koje je šef Kremlja izrekao nakon sastanka sa Bin Zajedom su pokazale da je na snazi i dalje njihova međusobna podrška.

- Znam za vašu brigu o razvoju situacije i želju da doprinesete rešenju svih spornih pitanja uključujući današnju krizu u Ukrajini - rekao je Putin nakon razgovora sa vođom UAE.

Ujedinjeni Arapski Emirati spadaju u vodeće članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), a nafta i gas su istorijski bili glavni katalizator razvoja UAE.

Prema nekim procenama, rezerve nafte u Emiratima su, šeste po veličini u svetu, a po rezervama prirodnog gasa UAE su na sedmom mestu.

SA BIN SALMANOM

Saudijska Arabija je takođe vodeća članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

U julu je predsednik Rusije razgovarao sa saudijski prestolonaslednikom princem Mohamedom bin Salmanom, upravo o saradnji u okviru OPEK+.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Putin i Bin Salman

Predsednik Rusije Vladimir Putin i saudijski prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman razgovarali su danas telefonom i istakli značaj dalje saradnje u okviru grupe proizvođača nafte OPEK+, saopštio je zvanični Kremlj nakon njihovog telefonskog sastanka.

Kremlj je saopštio da su dvojica lidera razgovarala i o proširenju trgovinskih i ekonomskih veza i razmenili mišljenja o situaciji u Siriji.

Podsetimo, Saudijska Arabija je najveći svetski izvoznik sirove nafte.

Saudijska Arabija je u maju mesecu zabeležila najveću stopu rasta bruto-domaćeg proizvoda (BDP) u poslednjih deset godina. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading