NAŠI POLITIČARI NE ŽELE DA ĆUTE: Oštre reakcije na upoređivanje predsednika Vučića sa Hitlerom!

Autor:

Vesti

30.09.2022

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naslovna strana hrvatskog lista "Ekspres" izazvala je buru u javnosti zbog prikazivanja predsednika Srbije kao Adolfa Hitlera.

NAŠI POLITIČARI NE ŽELE DA ĆUTE: Oštre reakcije na upoređivanje predsednika Vučića sa Hitlerom!

Foto: printscreen

Naslovnica Ekspresa

Nakon skandalozne naslovne strane hrvatskog lista "Ekspres" gde je predsednik Vučić, uz mađarksog premijera Viktora Orbana i pobednicu na italijanskim izborima Đorđu Meloni, prikazan kao Adolf Hitler, oglasili su se i dali svoj komentar istaknuti srpski političari.

Ivica Dačić oštro odbrusio

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je danas kao vrhunac beščašća i bezobrazluka najnoviji potez Hrvatske, odnosno njenih medija.

Foto: Tanjug/

Ivica Dačić

- Da to uradi Hrvatska, koja je bila saveznica Hitlerove nacističke Nemačke, nad čijim su se ustaškim zločinima nad Srbima zgrazavali čak i fašisti i nacisti, to je veliki diplomatski skandal, na koji bi svi morali da reaguju u Evropi- rekao je Dačić za Tanjug reagujući na naslovnu stranu hrvatskog lista "Ekspres".


Dačić je istakao da se predsednik Srbije bori protiv revizije istorije i rehabilitacije ustaških zločina, “za razliku od Hrvatske koja veliča Nezavisnu drzavu Hrvatsku”.

- I zato Vučić i smeta Hrvatskoj, jer se bori da se ustaški zločini ne zaborave- poručio je Dačić.

Zorana Mihajlović o skandaloznoj naslovnici

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović saopštila kako samtra da je psianje hrvatskog magazina nedopustivo.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zorana Mihajlović

Mihajlović je ocenila da je to "nastavak medijske kampanje protiv Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića" i da "takve ilustracije i tekstovi predstavljaju sramotu za taj magazin", navedeno je u saopštenju iz kabineta potpredsednice Vlade.


Dodala je da očekuje od predstavnika vlasti u toj zemlji da reaguju i osude pisanje magazina "Ekspres".

- Srbija nikad nije bila fašistička država, niti imala takvu vlast. Svako poređenje Srbije i predsednika Vučića sa fašizmom je zlonamerno i sramno. Nadam se da će hrvatske institucije i političari reagovati i osuditi ovakvo ponašanje i pokazati da se ne slažu sa ostrašćenim napadima i vređanjem Srbije i njenog rukovodstva- rekla je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je navela da ovakva medijska hajka i napadi na Srbiju neće doprineti trajnom pomirenju u regionu, niti će obezbediti stabilnost i omogućiti razvoj i bolji život za sve građane.

- Srbija je otvorena za saradnju i dijalog sa svima, posebno sa državama u regionu i insistiramo na politici mira i saradnje. Vreme je da razmišljamo o budućnosti, a ne da se stalno vraćamo u prošlost. Treba nam mnogo više međusobne solidarnosti, razumevanja i odgovornosti, jer svi narodi u našem regionu zaslužuju mirnu, stabilnu i izvesnu budućnost, a besmisleni napadi i uvrede ugrožavaju i odnose dve države i onemogućuju stvaranje boljih uslova za sve građane i građanke- zaključila je Mihajlovićeva.

Aleksandar Vulin bez dlake na jeziku

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin saopštio je danas da je naslovna strana hrvatskog lista "Ekspres" sramna i da "u Hrvatskoj znaju da između Vučića i Hitlera nema sličnosti, ali bolje znaju da između politike prema Srbima i Srbiji savremene Hrvatske i NDH nema ni malo razlike".

Foto: Tanjug/Zoran Petrović

Aleksandar Vulin

Uporediti unuka ustaške žrtve, Aleksandra Vučića, sa Hitlerom, to mogu samo Hrvati. Mediji i političari u Hrvatskoj znaju da između Vučića i Hitlera nema sličnosti, ali bolje znaju da između politike prema Srbima i Srbiji savremene Hrvatske i Nezavisne Države Hrvatske nema ni malo razlike. Zato im je priča o pobijenoj srpskoj deci „gadljiva do nepodnošljivosti“, a zahtev Srbije da se ubicama srpske dece sudi razlog za histeriju- naveo je Vulin.

Kako je saopštio Vulin, "kome je Stepinac svetac, njemu je Vučić Hitler".

- Ostavljam, ipak, mogućnost da nisam dobro razumeo šta je hrvatski list "Ekspres" hteo da kaže, jer u zemlji u kojoj se Hitlerovom sledbeniku, osnivaču ustaškog pokreta Mili Budaku daju ulice, u takvoj zemlji poređenje sa Hitlerom i ne mora biti uvreda. Ono što je u Srbiji, zemlji Hitlerovih protivnika uvreda, u Hrvatskoj, zemlji najodanijih Hitlerovih saveznika, može biti kompliment- izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije reagujući na "sramotnu naslovnu stranu hrvatskog lista.

Miloš Vučević- Hravtima smeta moćna Srbija

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naveo je na svom Instagram profilu da je ovakav potez hrvatskog lista još "samo jedan dokaz o tome kako su naši susedi zatrovani mržnjom". 

- Odavno hrvatska kampanja mržnje prema Srbiji prelazi granice zdravog razuma. Umesto sto vređaju evropske lidere i porede ih sa Hitlerom, bolje da se sami pogledaju u ogledalo jer će u njemu videti baš njegov odraz, jer to što oni rade ne liči ni na šta drugo osim na nametanje nacističkih vrednosti i Hitlerovsku propagandu. Nadam se da će pristojna EU glasno reći da se stidi. Strašno je da u vremenu kada se planeta bori sa najvećom krizom, dok se čini da je na ivici da izbije Treći svetski rat, neko priziva najmračnije aveti prošlosti, najveće zločince u istoriji čovečanstva- saopštio je Vučević

Dodao je da će se predsednik Vučić još jače boriti za mir i stabilnsot, kao i ideje "Otvorengo Balkana" i "Srpskog bloka", kao i da će "on još glasnije govoriti o krvavom nasleđu naših suseda, o Jasenovcu, Petrovačkoj cesti..." 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading