Momirović: Plovnost reka ključna za snabdevanje energentima!

Autor:

Vesti

07.08.2022

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Još pre osam, devet meseci kada je buknula energetska kriza mi smo se maksimalno mobilisali jer smo znali da će rečni saobraćaj biti ključan za snabdevanje energentima i kao što vidimo, praktično jedini u Evropi nemamo većih problema, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon obilaska interventnih bagerskih radova na sektoru Čortanovci na Dunavu, čiji je cilj da se obezbedi propisana dubina plovnog puta, čak i u periodu izrazito niskog vodostaja.

Momirović: Plovnost reka ključna za snabdevanje energentima!

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

- Očekujem da ćemo radove na sektoru Čortanovci završiti u narednih mesec dana, kod Futoga za sedam do deset dana, a na Savi kod Bariča za dve do tri nedelje - izjavio je ministar Tomislav Momirović i dodao da preduzetim aktivnostima u svrhu obezbeđivanja plovnosti rečnih puteva MGSI uspeva da obezbedi sigurnost snabdevanja ugljem sa reka za našu elektroprivredu, uz očekivanje da će u tom smislu i problem na Dunavu u Bugarskoj uskoro biti regulisan.

- Ovo je istorijski nizak nivo Dunava. Mi se nalazimo na jednoj od tri lokacije gde izvodimo interventne bagerske radove kako bi obezbedili plovnost Dunava. Danas smo u Čortanovcima, a radove izvodimo i u Futogu, kao i na Savi kod Bariča. Samo na ove tri deonice mi intervenišemo kada je reč o rečnom saobraćaju, ostali delovi Save i Dunava su plovni čak i u ovim okolnostima kada imamo istorijski nizak vodostaj Dunava. Praktično od Bugarske do Nemačke svuda postoje problemi zbog niskog vodostaja, i mi smo bili prinuđeni da brzo reagujemo i obezbedimo tzv. minmalnu plovnost rečnih puteva u Srbiji - istakao je Momirović.

Ministar Momirović je dodao da se uz jaku podršku EU investira kako bi se održali plovni putevi i obezbedila plovnost reka glavnim korisnicima rečnog saobraćaja - najvećim industrijama poput građevinske, hemijske i naftne industrije, kao i poljoprivredi. 

- Na ovom delu plovnog puta na kritičnom sektoru kod Čortanovaca na 1.237 kilometru najniža tačka, odnosno minimalna dubina, je negde oko 2,2 metra. Mi se nalazimo na bageru „Mlava“ koji izvodi hidrotehičke radove na obezbeđivanju još povoljnijih uslova za plovidbu, u smislu prokopavanja i stvaranja većih dubina za sve vrste brodova - izjavio je Milan Nikolić, načelnik odeljenja za poslove lučkih kapetanija.

Pored sektora Čortanovci na Dunavu, MGSI obavlja interventne bagerske radove na još tri deonice na Dunavu i Savi. Cilj ovih radova je da se obezbedi propisana dubina plovnog puta Dunava i Save, čak i u periodu izrazito niskog vodostaja, kada nivo vode ide daleko ispod tzv. niskog plovidbenog nivoa.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading