VELIKA VEST ZA TRSTENIK, MOMIROVIĆ POTPISAO UGOVOR: Grad dobija najsavremeniju komunalnu infrastrukturu

Autor:

Vesti

02.08.2022

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović potpisao je danas u Trsteniku ugovor kojim će taj grad dobiti najsavremeniju komunalnu infrastrukturu

VELIKA VEST ZA TRSTENIK, MOMIROVIĆ POTPISAO UGOVOR: Grad dobija najsavremeniju komunalnu infrastrukturu

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

- U okviru dugogodišnje saradnje sa Nemačkom razvojnom bankom KFV sprovodimo projekte u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom u vrednosti od 274 miliona evra, a za ekološku infrastrukturu u Trsteniku pored 3,7 miliona evra investicionih ulaganja u izgradnju 18 km vodovodne mreže i pešačkog mosta sa magistralnim cevovodom,  zbog potreba u oblasti unapređenja sistema otpadnih voda, opredeljeno je još 11,5 miliona evra - izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović danas nakon potpisivanja posebnog ugovora za realizaciju izgradnje za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u ovoj opštini.

- Postojeći kanalizacioni sistem u Trsteniku nema prečistač otpadnih voda, tako da se celokupna količina sakupljenih otpadnih voda ispušta bez prečišćavanja u Zapadnu Moravu i to je praksa koju moramo radikalno da promenimo - rekao je Momirović.

Republika

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

 

 

Ministar Momirović ugovor za realizaciju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže potpisao je sa predsednicom opštine Trstenik Milenom Turk,  direktorkom JKSP „Komstan“ Trstenik Slađanom Aleksić, i direktorom KFV predsedništva u Srbiji Rudigerom Hartmanom koji je tom prilikom predočio koji kapaciteti i usluge će biti unapređeni.

Predsednica opštine Trstenik Milena Turk zahvalila se ministru Momiroviću, KFV-u, i drugim saradnicima, izrazila veliko zadovoljstvo zbog potpisanog ugovora  i predstojećih radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

- Realizacija ovog projekta nedvosmisleno pokazuje da je rešavanje ekoloških problema prioritet i za našu lokalnu samoupravu ovo je izuzetno značajan projekat -rekla je Milena Turk.

Republika

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

 

 

Ministar Momirović neposredno pre potpisivanja ugovora u Trsteniku održao je sastanak sa predsednikom kompanije „Behtel“ koja sprovodi radove na izgradnji Moravskog koridora, veoma značajnog kako za Trstenik tako i za čitav ovaj deo naše zemlje i dobio jasno uverenje da će do kraja ove godine biti završen prvi deo auto-puta do Makrešana, a vrlo brzo će se radovi okončati  i do Koševa što bi potvrdilo efikasnu saradnju kada govorimo o dinamici izvođenja radova.

Republika

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

 

 

Izgradnjom centralnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Trsteniku kapaciteta 18.000 ekvivalent stanovnika investicione vrednosti 8 miliona evra, obezbediće se prečišćavanje otpadnih voda za urbanu zonu Trstenika i gradsko naselje Grabovac gde živi oko 14.000 stanovnika. 

Pored postrojenja za prečišćavanje, važna investiciona komponenta projekta uključuje rekonstrukciju i proširenje 20 km kolektorskog i kanalizacionog sistema investicione vrednosti 3,5 miliona evra u cilju smanjenja infiltracije atmosferskih i podzemnih voda, kao i u cilju povećanja kapaciteta i prohodnosti postojećeg kanalizacionog sistema u gradu. Rekonstrukcija postojećeg kanalizacionog sistema je jedan od ključnih uslova za efikasan rad budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading