BIOGRAFIJA PUNA KONTROVERZI! Bratislava Morina bila optužena 2001. godine za zloupotrebu službenog položaja - SINU DALA DRŽAVNI STAN?

Autor:

Vesti

02.08.2022

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnja komesarka za izbeglice i istaknuta JUL-ovka Bratislava Buba Morina preminula je u ponedeljak u 76. godini u Nišu.

BIOGRAFIJA PUNA KONTROVERZI! Bratislava Morina bila optužena 2001. godine za zloupotrebu službenog položaja - SINU DALA DRŽAVNI STAN?

Foto: Printskrin: HRT

Bila je udata za Rahmana Morinu, bivšeg načelnika SUP-a u Prištini koji će kasnije postati jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića.

Nakon iznenadne smrti supruga 1990. godine Bratislava se politički angažuje u Socijalističkoj partiji Srbije. Predsednik Vlade Mirko Marjanović je 1994. godine postavlja na mesto Republičkog komesara za izbeglice, a tri godine kasnije prelazi u Saveznu Vladu prvo kao ministar za brigu o porodici, a potom ministar za izbeglice, interno raseljena lica i humanitarnu pomoć.

Kontroverzna političarka

Buba Morina je bila uticajna i bila je na čelu Saveza žena Jugoslavije. Poznata je skandalozna presuda listu Slavka Ćuruvije "Dnevni telegraf" nakon koje je kažnjen sa milion i 200 hiljada dinara zbog oglasa organizacije "Otpor", a koji je sudiji za prekršaje prijavila upravo Bratislava Morina.

Bila je savezna ministarka za izbegle i raseljene 1999. godine kada je hrabrila Srbe da se vrate na Kosovo. 

- Poručila bih svima onima koji žele da ostanu na Kosovu da to učine i da imaju poverenja u jugoslovensku vojsku, policiju i nadležne ustanove, jer i dalje ima ljudi koji o njima brinu - ovo je izgovorila u trenutku kada je već preko 250 hiljada Srba napustilo Kosovo i Metohiju, a ni vojska i policija nisu bile u Pokrajini.

Ona je kao komesar za izbeglice Srbije na sastanku Komisije za humanitarna pitanja koji je 1998. godine održan u Ženevi negirala izveštaj visokog komesara UNHCR Sadaka Ogate i komesara za izbeglice Crne Gore Đorđa Šćepanovića o broju izbeglih sa Ksoova u Crnu Goru što je svojevremno izazvalo burnu reakciju.

Poslednji u nizu skandala bio je kada je, tokom delovanja u SPS-u i JUL-u, urgirala da se njenom sinu iz državnog fonda dodeli stan zbog koga je 2001. godine optužena za zloupotrenu položaja. 

Ova optužnica nikada nije dobila epilog, jer je slučaj zastareo 2011. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading