KO JE BIO RAHMAN MORINA? Muž Bube Morine bio Miloševićeva desna ruka, njegova smrt je još uvek misterija!

Autor:

Vesti

02.08.2022

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rahman Morina bio je policijski oficir i društveno-politički radnik SAP Кosova, a u njegovoj zvaničnoj biografiji se navodi da je rođen 1943. godine u Raušiću, kod Peći.

KO JE BIO RAHMAN MORINA? Muž Bube Morine bio Miloševićeva desna ruka, njegova smrt je još uvek misterija!

Foto: Wikipedia/Stevan Kragujević

Radio je kao agent u Ministarstvu unutrašnjih poslova Jugoslavije, a kasnije partijski radnik u Savezu komunista Кosova, pa je posle toga napredovao u karijeri i do 1981. postao ministar unutrašnjih poslova na Кosovu.

Po izbijanju demonstracija na Кosovu u martu 1981, angažovao je miliciju da suzbije demonstracije bez konsultovanja s pokrajinskom vladom.

Zbog ovog je poteza ostavku dao Mahmut Bakali, tadašnji predsednik Centralnog komiteta SК Кosova, izgubivši poverenje savezne vlade u Beogradu.

Tokom provođenja tzv. antibirokratske revolucije na Кosovu, Slobodan Milošević je osigurao smenjivanje s vlasti Azema Vlasija i Кaćuše Jašari, dvoje najuticajnijih političara na Кosovu u to vreme, i osigurao da 27. januara 1988. na čelo Saveza komunista Кosova dođe njegov saveznik, Rahman Morina, tada jedan od retkih albanskih političara koji se protivio separatizmu na Кosovu.

Foto: Printskrin: HRT

Bratislava Buba Morina

Po izbijanju štrajka rudara u februaru 1989, Morina, Ali Šukrija i Husamedin Azemi, podneli su ostavke na svoje funkcije.

Rahman Morina preminuo je 12. oktobra 1990. godine u Prištini, dok je predsedavao konstitutivnoj sednici Pokrajinskog odbora Socijalističke partije Srbije za Кosovo i Metohiju.

Zvanični uzrok smrti bio je srčani udar, iako postoje sumnje da je bio otrovan. Bio je član Glavnog odbora SPS-a Srbije i predsednik Odbora za pripremu prve konferencije ove stranke za Кosovo i Metohiju.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Posthumno je 27. novembra 1990. odlikovan Ordenom Republike sa zlatnim vencem.

Bio je suprug Bratislave Bube Morine, bivše ministarke za brigu o porodici, a kasnije i ministarke za izbeglice, interno raseljena lica i humanitarnu pomoć u Saveznoj Vladi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading