POSETA JASENOVCU PROVOKACIJA?! Oglasio se hrvatski šef diplomatije: Doživljavamo to nedobronamernim!

Autor:

Vesti

17.07.2022

11:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je na konferenciji za novinare povodom zabrane predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac da Hrvatska nije dobila zvaniču najavu posete, već nezvanično.

POSETA JASENOVCU PROVOKACIJA?! Oglasio se hrvatski šef diplomatije: Doživljavamo to nedobronamernim!

Foto: Tanjug/Ap

Gordan Grlić Radman

- Izostanak zvanične procedure koja najavljuje dolazak visokog zvaničnika je neprihvatljiv. Mi smo vest dobili nezvaničnim putem te smo uputili notu - započeo je Grlić Radman konferenciju za novinare.

- Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova podseća da morate navesti vreme i prirodu poseta. Republika Hrvatska nije službeno informisana i to je neprihvatljivo. Doživljavamo to nedobronameernim. Shvatili smo da taj dolazak nije iskren i nije odavanje pijeteta žrtvama nego da je rezultat zadovoljenja unutarpolitičkih potreba, a pre formiranja srpske Vlade. Hrvatska vlada se zalaže za normalizaciju odnosa, što smo uvek isticali. Niko više kao ova Vlada i Andrej Plenković nije pokazao uključivost i toleranciju. Pružili smo ruku u iskrenom dijalogu, ali Srbija se još uvek nije suočila s prošlošću premda je prošlo 30 godina od rata - dodao je i nastavio:

- Ne mogu se granice prelaziti samo tako ako se radi o visokim dužnosnicima. Smatramo to provokacijom Srbije iz činjenice da su ovde žrtve sredstvo, a ne cilj. Cilj je predstaviti srpskoj javnosti napore predsednika Vučića, dobiti dodatne bodove - rekao je Grlić Radman.

Podsetimo, hrvatske vlasti zabranile su danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da privatno poseti Jasenovac i Pakrac, pravdajući taj nesvakidašnji čin navodnom željom Vučića da “izazove haos u Hrvatskoj”.

Potez je naišao na veliku osudu među spskim vlastima koji su je redom okarakterisali kao skandaloznu i zastrašujuću, prenosi Blic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading