DEJAN RISTIĆ o zabrani posete Jasenovcu: NEOUSTAŠTVO PRISUTNO među hrvatskom političkom elitom!

Autor:

Vesti

17.07.2022

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor beogradskog Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić oštro je reagovao na odluku hrvatske Vlade da predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću zabrani ulazak u tu zemlju i posetu spomen-području Jasenovac.

DEJAN RISTIĆ o zabrani posete Jasenovcu: NEOUSTAŠTVO PRISUTNO među hrvatskom političkom elitom!

Foto: Tanjug

Direktor beogradskog Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić navodi da je to kršenje borjnih pravnih i civilizacijskih principa i normi.

- Ovakva odluka možda i najočitije do sada svedoči o tome do koje je mere neoustaštvo prisutno u značajnom delu hrvatske političke elite, ali i ne samo u toj sferi. Zabraniti privatnu posetu najvećem gubilištu Srba u okvirima Nezavisne Države Hrvatske jednom od neposrednih potomaka tih istih žrtava genocida koje je hrvatska država počinila nad Srbima, Romima i Jevrejima između 1941. i 1945. godine je do sada neviđen skandal - navodi Ristić.

Istoričar je prokomentarisao i napade hrvatskih medija, nazvavši ih orkestriranim, i ukazao na to da taj postupak najbolje svedoči o "nečistoj savesti članova hrvatske vlade".

On naglašava da je "zabrana ulaska u Hrvatsku predsedniku Vučiću koji je, kao neposredni potomak žrtava genocidne endehazije, osetio potrebu da poseti ta gubilišta do sada neviđeni skandal i prekršaj brojnih normi i principa", prenosi Kurir.

- Ovo tim pre što nijedan predsednik Republike Srbije, počev od 1945. godine pa sve do sada, nije posetio Jasenovac i podno Bogdanovićevog betonskog cveta odao počast svojim sunarodnicima, ali u istoj meri i svim drugim jasenovačkim i endehazijskim stradalnicima - navodi Ristić i dodaje:

- Iako se neki od prethodnih predsednika Republike Srbije ovih dana iz petnih žila upinju da sve nas "podsete" na to kako su upravo oni ti koji su već obavili posetu Jasenovcu i da predsednik Vučić nije prvi šef srpske države koji je želeo da obiđe to gubilište, vredi ih podsetiti na to da su oni, kao i mnogi drugi posećivali Donju Gradinu u Republici Srpskoj, ali ne i Jasenovac u Republici Hrvatskoj.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandru Vučiću hrvatske vlasti zabranile su privatnu posetu Jasenovcu. Predsedniku Srbije je zabranjeno da položi cveće jasenovačkim žrtvama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading